Social

#declin cognitiv #dementa #diabet

Legatura dintre diabet si dementa

Persoanele care sufera de diabet de tipul II prezinta riscuri mai mari de a suferi pierderi de memorie si un declin al functiei cognitive, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de Medicina de la Universitatea Harvard, din SUA, si aparut in publicatia Neurology.


Motivul, spun autorii acestui studiu, este acela ca, in cazul persoanelor diabetice, abilitatea de a controla nivelul de zahar din sange scade, fapt care duce la declinul functiilor cognitive, potrivit dailymail.co.uk.

Coordonatorul studiului, profesorul Vera Novak, a declarat:  “Un flux sangvin regulat permite creierului sa distribuie sangele in zone care au o activitate mai intensa in timpul efectuarii anumitor sarcini. Rezultatele noastre arata ca diabetul si glicemia crescuta au un efect cronic negativ asupra functiilor cognitive si capacitatii de a lua decizii”.

Cercetatorii spun ca declinul functiilor cognitive poate fi remarcat inca din primii doi ani de la declansarea diabetului, o maladie destul de raspandita si insuficient diagnosticata in randul populatiei. Potrivit specialistilor, cresterea cazurilor de diabet de tipul II este strans asociata cu numarul din ce in ce mai mare de persoane obeze si cu sedentarismul.

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea