Social

Lavrov: „NATO si UE vor sa tina cu forta minoritatea sarba in Kosovo”

Rusia vede in Kosovo un precedent pentru Orientul Mijlociu. Polonia recunoaste cu jumatate de inima Kosovo, vecinii unguri inca nu s-au hotarat. Tensiunile de pe scena internationala legate de recunoasterea noului stat Kosovo au luat noi turnuri. Moscova, prin intermediul ministrului de Externe, Serghei Lavrov , a lansat un atac dur la adresa Uniunii Europene si Aliantei Nord-Atlantice, organizatii pe care le acuza ca sunt gata sa foloseasca forta contra minoritatii sarbe din Kosovo, informeaza Itar-Tass. „Exista informatii ca trupele NATO vor recurge la forta pentru a inchide frontiera dintre regiunea de nord a Kosovo, unde sarbii sunt majoritari, si restul Serbiei. Un asemenea act va genera un nou si va conduce la destabilizarea Europei si a Balcanilor", a declarat seful diplomatiei ruse in cadrul unui interviu pentru postul TV Vesti 24, citat de International Herald Tribune. Scopul ar fi blocarea acestei minoritati de la parasirea statului nou-creat.

Kosovo, model pentru autoritatea palestiniana?

Mai mult decat atat, Serghei Lavrov a tinut sa traga un semnal de alarma tarilor care au recunoscut provinicia din sudul Serbiei drept entitate statala si, in mod special Statelor Unite, declarand ca aceasta ar putea crea un precedent in Orientul Mijlociu, informeaza AFP. „In prezent, mai multi politicieni palestinieni sustin ca este inutila continuarea negocierilor cu Israelul, ca aceste negocieri nu duc la nimic", a spus oficialul rus. „Mai multe voci incep sa se faca auzite pentru a spune ca, dupa proclamarea unilaterala a independentei Kosovo, se procedeaza exact la fel cu un stat palestinian ”, a continuat el. „Nu ma indoiesc ca Palestina va fi declarata independenta in mod unilateral si ca multi vor recunoaste acest stat”, a mai explicat ministrul rus de Externe, subliniind ca „ONU se va afla intr-o situatie cu doua state intre care nu exista un acord privind modul de asigurare a securitatii intr-o regiune foarte instabila si cu potential exploziv din lume”. Intrebat daca evolutia din provincia kosovara va constitui un model si in cazul Abhaziei si Osetiei de Sud, iar daca Rusia va le va recunoaste cererile de independenta, Lavrov a evitat sa dea un raspuns direct. Totusi, seful diplomatiei a punctat faptul ca oricare dintre dispute va fi rezolvata pe calea negocierilor cu Guvernul georgian, iar solutiile gasite, vor fi, fara dubii, unele „acceptabile pentru ambele parti”.

Recunoasterea noului stat, o capcana

In paralel, mai multe state europene care nu au recunoscut pana in prezent Kosovo, pun in balanta avantajele si riscurile pe care le implica o astfel de decizie. Guvernul polonez a recunoscut intr-un final, ieri, statul kosovar , dar fara prea mult entuziasm. „Nu suntem entuziasti. Nu am facut acest gest cu inima usoara, insa decizia nu putea fi alta”, a recunoscut ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski. Oficialul de la Varsovia a explicat ca Polonia a dorit sa fie solidara cu alte tari importante din UE si cu SUA. Pe de alta parte, in ciuda presiunilor venite mai ales din partea ambasadorului SUA de la Budapesta, Ungaria nu s-a hotarat inca cum va reactiona in problema Kosovo, mai ales ca autoritatile se tem pentru minoritatea maghiara din Voievodina (Serbia). „Problema Kosovo este oricum o tema deosebit de delicata, iar tarile care au tulburat aceasta chestiune nu si-au dat seama ca, in realitate, si-au bagat mana intr-un adevarat cuib de viespi”, comenteaza ziarul ungar „Nepszava”, citat de Rompres. „Ungaria poate solicita numai ca lumea sa inteleaga ca situatia Budapestei este foarte speciala din cauza maghiarilor care traiesc in Voievodina (...) si care ar putea deveni tinta nationalistilor sarbi” mai continua publicatia mai sus-citata. „Sa ne fereasca Dumnezeu sa se adevereasca acest cel mai rau scenariu. Dar daca doar un singur maghiar din Serbia va avea de suferit, raspunzatori vor fi toti cei care au creat situatia prezenta”, conchide „Nepszava”. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea