Social

# paste 2018 # post pasti # lasata secului 2018 #lasata secului

Lasata Secului: ce nu e bine sa faci sub niciun chip

Pe 11 februarie este Lasata Secului de carne pentru Postul Pastelui 2018. Aceasta sarbatoare mai poarta si numele de Duminica Infricosatei Judecati.

Pe 19 februarie, este Postul Mare al Pastelui si se inchieie pe 8 aprilie. Este unul dintre cele mai grele si aspre posturi din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe.  Prima zi din acest post este cunoscuta sub denumirea de Spolocania sau Polocania. Vasele in care se gatea sau manca de dulce, se spalau si se urcau in pod, iar de aici erau aduse alte vase pentru mancarea de post.

Sarbatoarea de lasatul secului prezinta variatii calendaristice, in functie de zona, ea fiind celebrata fie in duminica lasatului sec de carne, fie in cea a lasatului sec de branza. In unele zone, pregatirile incep din ziua de sambata, care este marcata in special de obiceiuri legate de cultul mortilor. Se fac parastase si se da mancare de pomana. Se pregatesc tot felul de bunatati, se coace painea, apoi se fac placintele cu malai in frunze de varza, taitei cu nuca sau cu mac, poame coapte.

Ce nu este bine sa faci!

1. Nu e bine sa imprumuti obiecte sau bani in aceasta zi. Se spune ca daca faci asta vei avea parte numai de pagube, iar sarbatorile nu vor fi unele fericite.

2. Nu e bine sa consumi mancarea nesarata. Batranii spun ca daca te zgarcesti la sare si ceilalti se vor zgarci cand le vei cere ajutorul.

3. Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in aceasta zi. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea