Social

#sarbatoare populara #dragaica #sanziene #legenda #traditii

La noapte sunt Sanzienele. Afla ce trebuie sa faci ca sa iti mearga bine

Ne asteapta o noapte magica, potrivit traditiilor populare. 24 iunie este sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica, insa seara din ajun si noaptea care o precede au o incarcatura aparte. Se crede ca, dupa lasarea intunericului, minunile sunt posibile, iar fortele benefice si cele malefice ajung la apogeu.

Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si dau puteri deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, scrie libertatea.ro. Se crede ca in noaptea Sanzienelor zanele coboara pe pamant, canta si impart rod holdelor, tamaduiesc bolnavii si apara semanaturile de grindina.

Tot in aceasta noapte se spune ca rasare floarea alba de feriga, care aduce noroc celui care o va culege, infruntand curajos spiritele care o pazesc. Mai mult, cel care reuseste sa puna mana pe ea va putea citi gandurile oamenilor si va descoperi comori ascunse.

Se spune ca fetele care vor sa se marite repede trebuie sa se spele cu roua in zorii zilei de Sanziene. Dar exista cateva conditii. Dimineata devreme, din locuri necalcate, femeile batrane strang roua Sanzienelor intr-o bucata de panza alba curata, apoi o storc intr-o oala noua. In drum spre casa, ele nu vorbesc deloc si mai ales nu trebuie sa intalneasca pe nimeni. Cine se spala cu roua aceea va fi sanatos si dragastos tot anul. Nu doar tinerele necasatorite, ci si femeile maritate pot face acest ritual, ca si ele sa fie iubite de sot si sa aiba copii frumosi si sanatosi.

Se mai spune si ca in aceasta zi oamenii nu ar trebui sa isi faca baie, pentru a nu indeparta fortele magice care ii inconjoara.

Sursa foto: ziuaveche.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea