Social

#strainatate #medici #medici romani #emigrari

La fiecare 5 ore, un medic paraseste Romania

La fiecare 5 ore, un medic roman paraseste Romania pentru a se indrepta spre tari care ofera servicii mai bune si salarii mai mari. Pe langa lipsa grava de personal in sistemul sanitar, aceste imigrari ale medicilor afeacteaza grav si bugetul tarii.

Astfel, exodul medicilor ajunge sa coste statul peste 3,5 miliarde de euro, bani investiti in formarea si specializare acestora.

Specialistii in economie avertizeaza ca, daca nu vor fi luate masuri urgente pentru rezolvarea acestui fenomen, bugetul tarii va fi grav afectat.

Doar in ultimii sase ani, Romania a pierdut nu mai putin de 14.000 de medici, principalul motiv fiind salariile foarte mici si conditiile precare din sistemul de sanatate.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea de asemenea sa ia masuri in acest sens.

"Sa nu-i mai lasam pe medici si pe asistenti sa fie considerati bugetari. Sa facem un sistem prin care competenta si profesionalismul, cat si performanta medicului sa fie criteriile fundamentale prin care ei sa fie platiti", a declarat Eugen Nicolaescu.

In Romania sunt 2,4 specialisti la mia de locuitori, in timp ce in celelalte tari europene, media ajunge la 3,4, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea