Social

#kruk #kruk romania #datorii kruk

KRUK te informeaza corect cu privire la prescrierea datoriilor! Informatii importante de la specialisti!

In fond, o anumita perioada de timp stabilita prin lege sau de catre partea care solicita creantele si debitor, prescriptia este definita  in Noul Cod Civil, ca mecanism care determina ca dupa un interval de timp, persoana care detine un drept pe care doreste sa il vada respectat, sa nu mai poata recurge la forta de constrangere a statului, iar debitorul sa execute obligatia.

 

Potrivit KRUK Romania, cu cat debitorul este mai informat, cu atat va putea comunica mai bine cu recuperatorii de creante si va intelege intreg procesul demarat de acestia. In aceasta idee, debitorul ar trebui sa cunoasca mai multe informatii cu privire la procesul de prescriere datorie KRUK. Intre acestea, cele mai importante informatii le includ pe urmatoarele:

Care sunt termenele pentru prescrierea datoriilor in cazul datoriilor nefiscale

La modul general, termenul uzual pentru prescrierea datoriilor este de 3 ani. Acesta va curge din momentul in care persoana titulara a acestui drept a luat la cunostinta existenta acestuia. Fiind general, acest termen nu exclude si alte termene:

  • termenul de un an: potrivit Art. 2520, din noul Cod Civil, intre altele, se aplica pentru prescrierea dreptului la actiune in cazul hotelierilor, ospatarilor – pentru serviciile pe care le presteaza; profesorilor, institutorilor, maestrilor si artistilor - pentru lectiile pe care le asigura cu ora/ziua/luna; cadrelor medicale (medici, asistente, moase si farmacisti) - pentru vizite, operatii sau medicamente; comerciantilor cu amanuntul – pentru marfurile pe care le-au vandut si a pe care le-au livrat; mestesugarilor si artizanilor - pentru plata muncii pe care o fac si avocatilor clientilor - pentru plata onorariilor si a cheltuielilor;
  • termenul de doi ani: potrivit Art. 2519, noul Cod Civil, termenul de doi ani se refera la dreptul la actiune intemeiat pe un raport de asigurare sau reasigurare;
  • termenul de 10 ani: potrivit Art. 2518, acesta este termenul in care se prescrie dreptul la actiune privitor la urmatoarele situatii: drepturile reale care nu au fost declarate imprescriptibile legal sau nu vor fi supuse unui alt termen de prescriptie; repararea prejudiciului moral sau material cauzat unei persoane in anumite situatii si a prejudiciului asupra mediului inconjurator.

Ce presupune punerea in intarziere?

Prin Art. 2540, noul Cod Civil sustine posibilitatea ca prescriptia extinctiva sa fie intrerupta. Concret, debitorul in folosul caruia curge prescriptia poate fi pus in intarziere doar daca, acestei proceduri ii urmeaza chemarea in judecata intr-o perioada de cel mult 6 luni dupa acest moment.

Efectele punerii in intarziere se concretizeaza in urmatoarele aspecte:

  • dupa ce se inregistreaza intreruperea prescriptiei extinctive, o alta prescriptie va incepe sa curga;
  • in situatia in care intreruperea s-a fondat prin recunoasterea dreptului de catre persoana in al carei folos curgea, va incepe sa curga acelasi tip de prescriptie;
  • in cazul in care prescriptia a fost intrerupta de o cerere de chemare in judecata/arbitrare, doar daca actiunea este definitiva poate sa inceapa sa curga prescriptia noua;
  • nu in ultimul rand, in  situatia in care intreruperea are drept cauze procedura insolventei sau urmarirea silita, prescriptia va reincepe sa curga doar atunci cand va exista din nou posibilitatea legala de a se valorifica creanta care nu s-a acoperit.

O persoana informata stie cu mult mai bine sa gestioneze situatia in care se afla si, chiar daca firma KRUK asigura ajutor pentru oamenii cu datorii, debitorii trebuie sa fie in cunostinta de cauza si sa colaboreze cu reprezentantii acesteia. Mai mult decat atat, acestia trebuie sa isi plateasca la timp ratele prin e-KRUK, pentru a preintampina situatii neplacute, precum executarea silita.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea