Social

Kosovo pregateste „Duminica independentei“

Se varuieste, se grebleaza, se intind „afise de felicitare“. Agentiile ONU – pregatite de retragere, in caz de violente grave Kosovo se pregateste pen­­tru cel mai fier­bin­te sfarsit de sap­ta­mana din istoria sa. Anun­tarea independentei provinciei fata de Serbia, care, probabil, se va intampla cel mai probabil duminica, a pus pe jar atat majoritatea albaneza din zona, cat si pe sarbii din enclave. Ieri la amiaza, in centrul Pristinei, gard in gard cu cladirea misiunii ONU, cativa barbati se luptau din greu cu un afis. „Kosovo, felicitari independenta“, era scris in albaneza si engleza pe bannerul care intr-un final a fost ridicat deasupra terasei pizzeriei Valentino. „Independenta va fi peste o zi sau doua. Stim asta. Vrem sa sarbatorim. Comunismul s-a terminat. Asta ar trebui sa se inteleaga si la Belgrad, unde lucrurile se vad altfel decat aici. Noi, albanezii, suntem ma­jo­ritari in Kosovo si ne vrem in­de­pendenta. O sa ne fie mai bine, sper“, spunea unul dintre barbati, in timp ce se chinuia sa ridice bannerul. De altfel, in­ca de saptamana trecuta, pe toate semafoarele din capitala Kosovo au aparut mesaje extrem de sugestive. Pe culoarea rosie se poate citi „Nu EUMIK“, iar pe verde „Independenta“.

USAID pregatea ieri finantarea

Chiar daca oficialii guvernului kosovar condus de Hashim Thaci nu au vrut, ieri, sa dea nici un fel de informatie despre modul in care va fi declarata independenta, sustinand doar ca „se va intampla in urmatoarele zile“, pe strazi pregatirile erau in toi. In zona guvernului si Parlamentului din Kosovo, ieri se lucra de zor, in timp ce o echipa tragea cabluri de curent si instala lampile pentru iluminatul public, alti muncitori aranjau rondurile si varuiau monumentele din zona. Chiar daca, oficial, statul Kosovo nu exista, acest lucru nu conteaza pentru agentia guvernamentala americana USAID. Ieri, in cel mai mare hotel din Pristina , USAID a organizat un seminar in care a prezentat modalitatile de finantare a proiectelor pentru dezvoltarea municipiilor din Kosovo.

Jandarmii romani - in

Iminenta anuntare a independentei Kosovo a pus in stare de alerta toate fortele KFOR si UNMIK. Oficialii celor doua organisme au recunoscut faptul ca au fost pregatite mai multe planuri, insa nimeni nu poate sa spuna cu exactitate ce se va intampla in momentul in care majoritatea albaneza din Kosovo isi va declara independenta. Din aceasta cauza, exista inclusiv variante de retragere a membrilor agentiilor ONU in cateva ore din Kosovo, in cazul izbucnirii unor grave violente. Toate fortele internationale din regiune, inclusiv jandarmii romani de la Peci, care fac parte din unitatea speciala de interventie a UNMIK, sunt in stare de alerta maxima . Una din prioritatile fortelor multinationale este de a proteja enclavele sarbesti din Kosovo. Cu toate acestea, sarbii nu sunt convinsi ca vor avea protectia garantata, mai ales ca au precedentul din 2004, cand mai multe enclave au fost atacate si distruse de albanezi, fara ca fortele internationale sa intervina. Printre variantele vehiculate de sarbii din Kosovo se afla si aceea ca, in momentul in care majoritatea albaneza isi va declara independenta, sarbii care locuiesc in zona Mitrovita se vor rupe de noul stat, pentru a ramane parte a Serbiei. Indiferent de scenariu, tensiunea din Kosovo creste cu fiecare ora care trece. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea