Social

"Kosovo – o problema de credibilitate pentru UE si NATO"

Forumul de dezbateri de la Atena – ring de lupta intre reprezentantul Serbiei si cel al Albaniei.  

Statele din regiune nu au rezistat presiunilor internationale si au recunoscut independenta Kosovo . Belgradul isi mentine insa pozitia transanta in acest dosar, dar se declara pregatit sa semneze cat mai repede un acord cu Uniunea Europeana - acesta a fost mesajul sefului diplomatiei de la Belgrad, Vuk Jeremic.

Aflat, ieri, la Atena, alaturi de omologii sefii diplomatiilor din Romania, Bulgaria, Grecia, Albania, dar si de premierul Republicii Srpska, cu ocazia unui forum de dialog organizat de publicatia „The Economist”, ministrul sarb de Externe a pus in discutie problema independentei unilateral declarate si s-a lansat intr-un schimb de replici virulent cu seful diplomatiei de la Tirana.

Romania isi mentine pozitia, dar "accepta realitatea"

Kosovo reprezinta o problema de credibilitate pentru UE si pentru NATO, a declarat ieri ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu. Declaratia unilaterala de independenta nu a fost o solutie, crede oficialul roman. O solutie durabila trebuie sa fie in conformitate cu dreptul international , bazata pe negocieri si identificarea unei intelegeri intre Belgrad si Pristina. „Romania accepta realitatea din teren si urmareste sa se concentreze pe drumul de urmat pentru viitor, de aceea a acceptat sa ramana implicata in zona impreuna cu partenerii sai din UE”, a mai spus oficialul roman, facand referire la misiunea EULEX.

Presiuni pentru recunoasterea noului stat

Independenta Kosovo ramane in continuare de neacceptat pentru Belgrad, a precizat seful diplomatiei de la Belgrad. „Serbia nu va fi complice la independenta Kosovo”, a spus Jeremic. El a tinut sa denunte faptul ca unele state au cedat presiunilor pentru a recunoaste provincia ca stat. „Am fost sunat de omologii mei din statele vecine (Ungaria, Bulgaria, Croatia-n.r), ca nu mai rezista presiunilor si trebuie sa recunoasca independenta (...) Am fost dezamagit ca tari din regiune si tari occidentale nu au rezistat amenintarilor cu recurgerea la violenta. Cred ca, in cazul in care kosovarii nu ar fi obtinut ce au vrut, ar fi inceput sa impuste oamenii”, a declarat oficialul de la Belgrad.

Serbia vrea acord cu UE inainte de alegeri

Cu toate acestea, subliniind ca 18 state europene au recunoscut Kosovo, Jeremic a tinut sa anunte ca Serbia este dispusa sa semneze inainte de alegerile legislative din luna mai Acordul de Stabilizare si Asociere cu Uniunea Europeana, deoarece acest scrutin se dovedeste a fi crucial pentru alegerea perspectivei europene. In conditiile in care Belgradul nu renunta la Kosovo, acest dosar va influenta modul in care cetatenii sarbi vor alege. Posibilitatea semnarii unui acord intre Serbia si UE a fost evocata, ieri, si de

Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica externa si de Securitate, Javier Solana – gestul este menit sa incurajeze fortele sarbe prooccidentale inainte de legislative. Mai mult, aceasta solutie se bucura si de sprijinul Greciei, dar si al Bulgariei. Sefa diplomatiei elene, , a insistat, ieri, ca “o solutie adevarata” la problema Kosovo va exista odata ce Serbia si alte tari din regiune vor deveni parte a UE. Si ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin, a subliniat ca acordul poate fi parafat la sfarsitul acestei luni, cu ocazia reuniunii sefilor diplomatiilor din statele comunitare (CAGRE).

Schimb de replici

Discutiile politice din cadrul forumului de ieri de la Atena au reusit sa incinga spiritele intre partea sarba si cea albaneza. Seful diplomatiei de la Tirana, Lulzim Basha, a afimat ca noua realitate geopolitica reprezinta „cea mai buna sansa care a existat vreodata pentru stabilitatea acestei regiuni. Oficialul a subliniat ca statele „pure” din punct de vedere etnic nu sunt decat o idee caracteristica secolului al XIX-lea, iar actuala criza provocata de proclamarea unilaterala a independentei Kosovo va deveni irelevanta in cinci-zece ani.

El le-a recomandat „prietenilor de la Belgrad” sa grabeasca negocierile. In replica, omologul sau sarb a indicat ca mai degraba partea kosovara este cea care da dovada de mentalitate de alt secol, de vreme ce nu a comunicat cu partea opusa (referindu-se la negocierile esuate cu partea albaneza). Ministrul albanez si-a luat „revansa” fata de Jeremic cand a fost intrebat daca Albania intentioneaza sa se uneasca cu Kosovo. „Aceasta chiar este o idee de secolul al XIX-lea. Am respins acest lucru inca de la inceput”, a concluzionat Basha.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea