Social

Kosovo declanseaza anticipate in Serbia

Criza guvernamentala de la Belgrad , instalata in urma declararii indepen­den­tei Kosovo, pare a se apropia de final. Premierul Vojislav Kostunita si-a anuntat sambata demisia si a cerut organizarea de alegeri legislative anticipate. „Guvernul sarb nu mai are o politica uniforma cu privire la o problema importanta pentru viitorul tarii: Kosovo. Un astfel de guvern nu poate functiona", si-a motivat Kostunita inaintarea demisiei. Premierul sarb a convocat pentru azi o reuniune a executivului in cursul careia se va decide dizolvarea parlamentului si convocarea de alegeri legislative, a mai spus Kostunita. Potrivit AP, Kostunita va solicita ca alegerile anticipate din Serbia sa aiba loc in data de 11 mai .

Premierul Kostunita a demisionat

Vojislav Kostunita i-a acuzat pe membrii executivului de la Belgrad cu vederi prooccidentale ca nu i-au sprijinit eforturile destinate pastrarii provincia Kosovo in interiorul Ser­biei. In timp ce premierul demisionar sustine in continuare ca Serbia nu poate adera la Uniunea Europeana daca statele membre care au recunoscut independenta Kosovo nu isi reconsidera pozitia, exponentii partidelor proeuropene din coalitia guvernamentala de la Belgrad afirma ca viitorul european al Serbiei nu ar trebui grevat de statutul Kosovo. Decizia lui Vojislav Kostunita de a demisiona il pune pe acesta in disputa deschisa cu presedintele prooccidental Boris Tadic, care a obtinut un nou mandat in urma alegerilor din 3 februarie. Partidul Democratic al Serbiei (DSS), condus de Kostunita, a anuntat recent ca va sustine rezolutia Partidului Radical Sarb (SRS), pe care acesta intentiona sa o inainteze Parlamentului de la Belgrad. Documentul cerea Uniunii Europene sa confirme in mod "clar si fara ambiguitati" integritatea teritoriala a Serbiei ca o conditie fundamentala pentru viitoarea aderare la UE . La inceputul acestei saptamani, Partidul Democratic (DS), al presedintelui Tadic, si partenerul sau liberal G17 Plus s-au opus rezolu­tiei, care a fost respinsa in sedinta de guvern. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea