Social

#ani #guvern #klaus iohannis

Klaus Iohannis nu poate fi premier conform legii

Mai multe documente de la arata ca primarul Sibiului a incalcat Legea incompatibilitatii, infractiune care l-ar impiedica sa poata ocupa functia de prim ministru pentru urmatorii trei ani.

Premierul propus de alianta PSD-PNL, a indeplinit pentru un an atat functia de primar, cat si pe cea de administrator al unei societati comerciale.

Dupa ce a refuzat initial orice comentariu, Iohannis a emis o declaratie prin intermediul purtatorului de cuvant al Primariei Sibiu: "Primarul Klaus Iohannis nu s-a aflat in incompatibilitate in perioada mentionata, dat fiind faptul ca, la data de 19 mai 2003, consiliul de administratie si directorul general al Parcului Industrial Sura Mica au luat act de demisia domnului primar din calitatea de membru al Consiliului de Administratie al SC Parcul Industrial Sura Mica".

Documentele consultate de Evenimentul Zilei dovedesc contrariul: in actele oficiale de la Registrul Comertului , primarul a demisionat abia in mai 2004.

Suprapunerea celor doua functii  in perioada 2003-2004, nu-i mai poate aduce nici o sanctiune in actualul , dar il poate impiedica sa ocupe o functie publica, daca Agentia Nationala de Integritate .

Inspectorii ANI sunt obligati sa verifice documentele si sa-l instiinteze pe Iohannis de situatia de incompatibilitate. Primarul poate contesta actul la Curtea de Apel Alba-Iulia in termen de 15 zile de la data primirii. Daca actul nu este atacat in instanta, constatarea incompatibilitatii definitiva.

Daca Iohannis va actiona in instanta actul, incompatibilitatea va intra in vigoare doar dupa hotarare definitiva si irevocabila care confirma concluzia ANI.

"Intr-un astfel de caz, alesul local nu suporta nicio sanctiune care sa-i afecteze actualul mandat de primar . Nu poate fi demis pentru ca situatia s-a derulat si finalizat in trecut. Dar asta nu inseamna ca el nu a incalcat legea. Astfel, odata ce ramane definitiv actul de constatare a incompatibilitatii, persoanei in cauza ii este opozabila sanctiunea complementara: decaderea din dreptul de a mai fi numit intr-o functie sau demnitate publica timp de trei ani", sustine un jurist consultat de Evenimentul Zilei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea