Social

#karadzici #sua #protejat

Karadzici a fost protejat de Statele Unite pana in anul 2000

Ecourile arestarii fostului lider al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici , sunt departe de a se incheia. Jurnalistii sarbi descopera noi informatii din trecutul celui care se afla acum in arestul Tribunalului Penal International: Karadzici a beneficiat de protectia Statelor Unite pana in anul 2000, sustine cotidianul sarb Blic.

radovan karadzic a fost protejat de Statele Unite pana in 2000, in baza unei intelegeri incheiate cu emisarul special american, Richard Holbrooke, unul dintre artizanii acordului de pace de la Dayton. Intelegerea prevedea ca radovan karadzici sa renunte la functiile detinute in Republica Srpska si sa se retraga din viata politica si publica. Statele Unite ii promiteau in schimb imunitate in fata justitiei internationale si a operatiunilor serviciilor secrete de informatii.

In anul 2000, inaintea alegerilor locale din Bosnia, CIA a interceptat cateva convorbiri telefonice ale lui Karadzici din care rezulta ca acesta nu respecta prevederile intelegerii. Concret, conducea personal o reuniune a partidului democrat sarb, pe care oficial il parasise in 1996. Radovan Karadzici, care a comparut, joi, in fata Tribunalului Penal International de la Haga, a declarat ca Richard Holbrooke, pe atunci emisar al Statelor Unite, i-a promis imunitate in fata acestui tribunal daca se retrage din viata publica.

Afirmatiile sale au fost sustinute si de fostul ministru de Externe sarb din Bosnia, Aleksa Buha, care a declarat intr-un interviu la un post de radio din Serbia ca a fost martor la discutiile cu Richard Holbrooke. La discutii, sustine Buha, a mai participat printre altii si presedintele Yugoslaviei, Slobodan Milosevici. richard holbrooke a dezmintit recent existenta unei astfel de intelegeri cu Radovan Karadzici.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea