Social

Justitia fuge de falsurile lui Oprescu

Curtea de Apel a admis ieri candidatura lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, in pofida semnaturilor false din listele de sustinatori. Parchetul General si Biroul Electoral Municipal nu se implica in anchetarea falsurilor.

 Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au decis ieri ca Sorin Oprescu poate candida la Primaria Capitalei, chiar in conditiile in care avocata Ileana Clepcea Radescu a depus la dosar probele dezvaluite de Cotidianul, conform carora mai multi bucuresteni care apar pe lista de sustinatori depusa la Biroul Electoral Municipal (BEM) neaga explicit ca ar fi semnat listele respective.

Avocatul Adrian Vasiliu, care l-a reprezentat pe Sorin Oprescu, a acceptat ca Radescu sa depuna la dosar o copie dupa ancheta Cotidianului, dar a considerat ca aceasta ar fi „doar o opinie jurnalistica, nu o proba juridic acceptabila“. Ileana Radescu a cerut luni si instantei de fond o expertiza grafologica pe listele de sustinatori depuse de Sorin Oprescu la BEM, dar Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea, pe motiv ca avocata nu a indicat care anume semnaturi ar trebui expertizate.

Judecatorii tribunalului au respins luni expertiza grafologica si cu motivatia ca timpul nu o permite, intrucat in astfel de cazuri sunt obligati sa ia o decizie in 24 de ore.

Radescu a revenit ieri cu cererea de a se analiza grafologic semnaturile de pe lista lui Oprescu, de data aceasta insa le-a indicat precis, anume pe cele probate de Cotidianul ca ar fi false, prin confruntarea cu persoanele indicate pe lista. CAB nu a admis ieri nici aceasta noua expertizare, singura explicatie fiind data de Vasiliu, care a explicat ca „la recurs nu poti aduce motive noi, tot de tip gazetaresc“.

Cotidianul a demonstrat in editia de ieri ca pe listele de semnaturi stranse pentru sustinerea candidaturii lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei exista numeroase falsuri. Avand la dispozitie o astfel de lista, fotografiata in timpul unei conferinte de presa sustinute de fostul senator PSD, reporterii Cotidianul i-au contactat pe cei care apareau trecuti drept sustinatori ai sai.

Dintre acestia, unul singur a recunoscut ca a semnat, iar alti opt au spus ca le-au fost falsificate semnaturile. O coincidenta suspecta ii leaga insa pe cei care au ajuns fara voie sustinatori ai lui Oprescu: numele lor si Codul Numeric Personal se afla in bazele de date ale unor unitati spitalicesti, printre care si Spitalul Universitar (unde Oprescu a fost director - n.r.), dar si in cele ale altor institutii publice , cum ar fi Regia Autonoma de Transport Bucuresti .

Legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale spune, la articolul 50, ca Biroul Electoral Municipal ar trebui sa sesizeze falsul din listele cu semnaturi si sa respinga acele candidaturi care se bazeaza pe liste masluite: „Biroul electoral de circumscriptie examineaza (...) respectarea conditiilor de fond si de forma ale listelor de candidati, precum si ale listei sustinatorilor. (...) Candidaturile care nu indeplinesc conditiile legale de fond si de forma se resping de catre Biroul electoral de circumscriptie“.

Biroul Electoral Municipal s-a marginit insa doar sa verifice conditiile de forma ale listelor, adica daca acestea contin datele cerute de lege, fara a intreprinde verificari asupra fondului acestora, referitor la autenticitatea datelor respective.
Constantin Marino Marin, presedintele Biroului Electoral Municipal, spune ca organismul pe care il conduce nu are de facut nimic in situatia in care exista indicii ca s-au comis falsuri pe listele de sustinatori.

„Noi nu avem alta atributie decat sa verificam daca listele de sustinere a candidaturii sunt intocmite conform legii. Nu ne pronuntam cu privire la veridicitatea acestor date. Fiecare mapa cu listele de sustinatori este insotita de o declaratie pe proprie raspundere a celui care a intocmit mapa. Verificarea veridicitatii datelor este de competenta Parchetului. Noi nu am verificat acest lucru, in nici un caz nu am dat telefoane pentru a verifica numele din listele de sustinatori. Nu avem calitatea de a face acest lucru“, a declarat pentru Cotidianul presedintele BEM.

Nici Parchetul General nu se autosesizeaza in acest caz, a declarat pentru Cotidianul purtatorul de cuvant al institutiei, procurorul Robert Cazanciuc. „Daca cineva din lista prezentata de Cotidianul se considera prejudiciat, poate depune o plangere penala pentru fals in inscrisuri. Parchetul se poate autosesiza doar in cazul in care exista suficiente indicii referitoare la comiterea unor falsuri“, a declarat Cazanciuc.

Un fals vazut de Mircea Romcescu


Ieri am fost contactati de cunoscutul compozitor Mircea Romcescu, rezident in Danemarca, el sesizandu-ne inca un element ce atesta faptul ca lista de semnaturi pentru sustinerea lui Sorin Oprescu si prezentata de Cotidianul este una falsificata. „La pozitia doi, numele in clar al persoanei respective este Haradja, dar aceeasi persoana semneaza Haragea, folosind grupul «ge» in loc de «dj». E imposibil ca cineva sa nu-si stie numele si sa se semneze gresit. Daca numele meu figura pe o asemenea lista, nu mi-ar fi fost frica sa sesizez Parchetul pentru ca mi-ar fi fost falsificata semnatura“, a spus Romcescu.

Blitzkrieg in Justitie in patru episoade


Sentinta de ieri a Curtii de Apel a fost al patrulea episod al contestarii in instante a candidaturii lui Sorin Oprescu.

Prima contestatie a fost depusa chiar de Sorin oprescu, in 23 aprilie, in urma invalidarii de catre Biroul Electoral Municipal a candidaturii sale. BEM a constatat o zi mai devreme ca Oprescu a depus doar 35.438 de semnaturi, in conditiile in care ar fi avut nevoie, conform legii, de 35.803, numar care reprezinta 2% din numarul bucurestenilor cu drept de vot.

Tribunalul Bucuresti a respins, o zi mai tarziu, contestatia lui Oprescu, pe motiv ca in cazul a 4.982 din cele depuse datele sunt fie incomplete, fie au fost trecute CNP-urile sustinatorilor in locul seriei si numarului actelor de identitate.

Oprescu a castigat la recurs, pe 25 aprilie, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB). Judecatorii CAB au decis atunci ca spiritul legii n-ar fi incalcat daca se accepta CNP-urile drept surse de identificare a semnatarilor, pentru ca ar reprezenta cea mai sigura metoda pentru verificarea listelor.

Duminica, o anume Doina Mocanu a depus o noua contestatie impotriva inregistrarii candidaturii lui Sorin Oprescu.

Avocata ei, Ileana Radescu, a argumentat ca ar fi necesara o expertiza grafologica, intrucat exista suspiciuni ca unele semnaturi ar fi false. Tribunalul Bucuresti i-a respins luni contestatia.

Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri recursul Doinei Mocanu si a decis ca Sorin Oprescu poate candida la Primaria Capitalei, desi falsurile descoperite de Cotidianul au fost prezentate instantei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea