Social

Jurnalistii americani n-au gasit nimic la Kogalniceanu

Camere goale, nici urma de tortura. Acestea sint concluziile jurnalistilor de la The New York Times care au cercetat Baza Kogalniceanu. Aceiasi jurnalisti scrisesera ca acolo sint inchisori secrete ale CIA.

Publicatia The New York Times a trimis reporteri pentru a verifica daca sint detinuti suspecti de terorism la Baza Kogalniceanu. Nimic din ce-au gasit acolo nu sprijina existenta centrelor de tortura sau prezenta unor detinuti-fantoma. Demersul jurnalistic vine in urma invitatiei presedintelui Romaniei. Daca cineva vrea sa viziteze vreunul dintre locurile suspectate a fi centru de detentie si tortura, Romania pune la dispozitie intregul sau teritoriu, declara Basescu la intilnirea cu Condoleezza Rice.

Alegeti un loc si mergem acolo, i-a invitat comandantul Adrian Vasile. Rind pe rind, el a deschis toate usile, aratindu-le jurnalistilor camere goale. Apoi le-a prezentat imagini aeriene ale bazei facute de Aviatia romana.

Nu sint primii jurnalisti straini care fac turul celor 104 cladiri ale bazei de la Kogalniceanu.

Mai multi reporteri ai Associated Press au fost acolo in urma cu o saptamina. Acelasi rezultat: nimic suspect. Ei au controlat pina si sala de gimnastica ridicata de americani in 2003, cind 3.500 de soldati ai Statelor Unite s-au aflat aici.

Daca informatiile despre centrele de detentie in care ar fi fost torturati suspectii de terorism ar fi fost reale, aderarea Romaniei la UE ar fi fost in pericol. Cu toate acestea, gravitatea presupunerilor se pare ca nu i-a afectat pe romani, care, dupa 55 de ani de guvernare in stil sovietic, sint pro-americani convinsi, concluzioneaza Nicholas Wood de la The New York Times. (M.S.)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea