Social

#comunism #securitate #romania

Jumatate dintre romani: Comunismul a fost o idee buna, dar prost aplicata

Cei mai multi romani cred ca viata dinainte de 1989 era mai buna, potrivit unui sondaj CSOP. Un sfert dintre cei intervievati cred ca Ceausescu a facut bine Romaniei.

Din ce in ce mai multi romani au o perceptie pozitiva fata de comunism, motivatia fiind de ordin material: toti oamenii aveau un loc de munca, un trai decent si o locuinta.

Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Sondare a Opiniei Publice (CSOP), la initiativa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului (IICCMER) si a inclus 1.133 de romani, in varsta de peste 15 ani.

Pentru aproape jumatate dintre subiectii sondajului, comunismul a fost "o idee buna, dar prost aplicata". 25% dintre romani considera si ca Ceausescu a facut bine Romaniei si ca acest lucru ar trebui sa fie consemnat ca atare si in manualele de istorie.

Jumatate dintre romani spun ca in timpul regimul comunist a existat represiune, dar doar 13% dintre cei intervievati au declarat ca au avut de suferit de pe urma regimului, motivele fiind saracia, exprimata prin lipsa de alimente si de acces la servicii si confiscarea averii.

"Cred ca interesul fata de trecutul comunist continua sa fie important in Romania, dar problemele contemporane, in special cele economice, distrag atentia. Si, desi 49% considera neimportant accesul la dosarele Securitatii, 40% il considera totusi important", a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Nationale, o institutie partenera in realizarea sondajului.

Romanii isi doresc insa un muzeu al comunismului si considera ca 22 decembrie, ziua in care sotii Ceausescu au fugit cu elicopterul de pe Comitetul Central, ar trebui sa fie declarata " Zi nationala de comemorare a victimelor comunismului".

Desi jumatate dintre romani considera putin important accesul la dosarele Securitatii, cea mai mare parte dintre repondenti crede ca functiile publice nu ar trebuie sa fie detinute de fosti colaboratori :

  • 27% cred ca fostii colaboratori ar trebui demisi din functii publice
  • 21% ca ar trebui sa-si dea demisia
  • 16% ca ar trebui sa fie condamnati pentru declaratiile false cu privire la colaborarea cu Securitatea
  • 11% ca ar trebui sa li se interzica pentru o perioada sa mai candideze sau sa fie numite in functii publice
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea