Social

#traditii Joia Mare # vopsitul oualor #Joia Mare

Joia Mare: Ce sa faci astazi neaparat si ce sa eviti

Astazi este Joia Mare, ziua in care se praznuieste Cina cea de Taina la care Iisus a instituit Taina Sfintei Impartasanii. In aceasta zi se vopsesc ouale pentru masa de Paste si nu se doarme sub niciun chip.

Seara are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar traditia spune ca fetele trebuie sa-si puna 12 dorinte pe un fir de ata, facand cate un nod dupa fiecare Evanghelie citita de preot. Tot atunci, lumea duce la biserica painea care va fi sfintita de preot si impartita credinciosilor in noaptea de Inviere.

In unele locuri din tara, oamenii aprind focuri in curti, pe dealuri sau in cimitire, pentru ca sufletele mortilor, despre care se crede ca se intorc la vechile lor locuinte, sa aiba lumina si caldura.

In Joia Mare, gospodinele incep sa pregateasca preparatele pentru Paste, iar ziua este dedicata in special inrosirii oualor. Se spune chiar ca ouale vopsite in aceasta zi nu se strica niciodata.

Potrivit credintei populare, cine doarme in Joia Mare va fi lenes tot anul si nu va reusi sa duca un lucru, oricat de simplu, la bun sfarsit. De asemenea, se spune ca nu e bine sa speli rufe in aceasta zi, fiindca mortilor, in loc sa ajunga pomana data azi, li se duce apa murdara de la spalat.


Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea