Social

Jocurile de noroc, sub asaltul crimei organizate

Ideea de a face averi peste noapte, riscul nebunesc, luxul etalat, toate acestea au cucerit lumea Sunt vicii care, exploatate de crima organizata , pot aduce beneficii uriase. In Romania exista aproximativ 200 de societati care le ofera oamenilor posibilitatea sa-si arunce banii pe geam.
Industria jocurilor de noroc este comparabila, din punctul de vedere al profiturilor, cu industria diamantelor sau cu sectorul productiei de armament. Incasarile mereu in crestere au declansat o ofensiva fara precedent din partea crimei organizate pentru preluarea unei parti cat mai mari din piata.

Monopolul statului asupra loteriilor si pastrarea unei piete neliberalizate a jocurilor de noroc reprezinta, in viziunea Uniunii Europene, singura posibilitate de a contracara fraudele.

Dar, dincolo de "mustrarile de constiinta" puse pe tapet de oficiali, mentinerea suprematiei statului in domeniu are o explicatie cat se poate de lumeasca: aproape 250 miliarde de dolari "aruncati" anual pe jocurile de noroc - de la loteria clasica si pariuri sportive la poker pe Internet.

Banii pot fi o sursa importanta de subventionare a domeniilor "neproductive" cum ar fi arta, sportul sau cercetarea stiintifica.

PROPORTIILE AFACERII
"Totul s-a schimbat", spun reprezentantii Asociatiei Mondiale a Loteriilor, referindu-se in special la atacurile agresive ale caselor de pariuri private.

Asaltul asupra monopolului statului este explicabil. Chiar daca loteriile de stat par in scadere de forma - au incasari de cinci ori mai mici decat ale caselor private -, ele acapareaza in continuare aproximativ jumatate din piata mondiala a jocurilor de noroc. Ideea nu este neaparat de preluare a loteriilor - ale caror servicii sunt greu de fraudat -, ci a jucatorilor.

SCHEMELE MAFIEI
Metodele prin care mafia controleaza "jocurile" sunt insa din ce in ce mai greu de probat, ele beneficiind si de complicitatea unor influente personaje guvernamentale si din sport.

Cea mai buna schema de spalare de bani vizeaza pariurile sportive. Un caz recent vine din Bundesliga, unde capul rautatilor era un arbitru din prima liga germana. Avand de partea lui si o serie de jucatori, era relativ simplu sa aranjeze un rezultat.

Fraudele au fost facilitate si de faptul ca la casele de pariuri erau "listate" meciuri intre echipe disproportionate ca valoare. Astfel, echipa mai slab cotata castiga, imbogatindu-i pe cei "inspirati". Aceeasi metoda a fost folosita si in hochei. Sase jucatori cehi au fost acuzati, nu cu mult timp in urma, de aranjarea unui meci international.

ARTA RAZBOIULUI
Cel mai spectaculos caz este insa al unui meci de cricket intre nationalele Indiei si Pakistanului. Suspect de multi pariori au mers pe mana Pakistanului, in ciuda faptului ca era evidenta suprematia Indiei in domeniu.

Pana la urma, conspiratia a fost descoperita inaintea desfasurarii meciului, si asta mai mult datorita implicarii serviciilor secrete in organizare. Acestea se temeau ca eventuale incidente sau scandaluri ar putea transforma meciul intr-un nou conflict militar intre cele doua state.

SALARII MICI, VENITURI MARI
Cum se racoleaza jucatorii sau arbitrii? Prin doua metode principale. Prima se refera la mirajul castigurilor salvatoare pentru jucatorii cu probleme financiare. Al doilea caz se refera la cluburile controlate de crima organizata. Acestea ofera contracte mici, dar veniturile sunt rotunjite cu o cota parte importanta din sumele castigate la casele de pariuri.

Ar mai fi o varianta de pariuri ilegale: cea in care anumiti oameni pariaza sume mari, pe credit, sau care platesc in avans anumite taxe si impozite pentru a-si recupera ulterior banii din pariuri sportive .

BILETUL DE DOUA ORI CASTIGATOR
Nici biletele la loterie nu au scapat de crima organizata. La prima vedere, pare extrem de greu ca acest joc sa fie folosit in operatiuni de spalare de bani. Totusi s-a gasit si aici o solutie. Biletul castigator este vandut de norocos unui alt "pasionat" de loterie.

Acesta face o oferta greu de refuzat: potul biletului plus 15-25%. Potrivit expertilor, acesta este comisionul-standard pentru operatiunile de spalare de bani. Este o schema din ce in ce mai utilizata in tara noastra.

Loteria Romana nu poate impiedica astfel de practici, insa "a fost intotdeauna implicata in procesul legislativ de limitare a fraudelor", dupa cum ne-a declarat Adrian Albu, directorul de marketing al institutiei.

MAFIA. VIRTUALA
Nu putea scapa din vederile mafiei nici pokerul virtual. Acest joc a cunoscut in ultimii ani o evolutie extrem de spectaculoasa: populatia planetei a tocat in 2004 aproape 10 miliarde de dolari. De altfel, din ce in ce mai multi oameni isi joaca viitorul pe Internet, fie ca este vorba de poker, cazinouri sau site-uri de pariuri.

Mai mult, se apreciaza ca sumele jucate vor creste anual cu doua miliarde de dolari. In acest domeniu, riscul cel mai mare este ca banii sa fie jucati pe site-uri fantoma sau structurile crimei organizate sa plaseze sume importante in jocuri virtuale cu solutii castigatoare dinainte stabilite.

Marea Britanie este una dintre putinele tari care tolereaza jocurile de noroc virtuale. S-a dovedit ca in ultimii ani aproximativ 200 de milioane de dolari au fost spalati virtual.

ETERNUL CAZINOU
Initial, activitatile de spalare de bani au fost asociate cu ideea de cazinou. Fondatorii acestui tip de stabiliment sunt venetienii, in anul de gratie1626. Pe scara larga, prima legalizare a acestor centre a avut loc in secolul al XIX-lea. Initiativa i-a apartinut lui Napoleon.

Dupa 1860, Monaco si Monte Carlo devin cele mai cunoscute locuri din lume datorita desfasurarii acestui tip de activitate. Dar cel mai faimos caz este al orasului Las Vegas, in prezent capitala mondiala a jocurilor de noroc. Un mafiot obscur, poreclit "Bugsy", a avut geniala idee de a construi un cazinou in mijlocul desertului.

Nici in ziua de azi nu se cunoaste exact sursa de finantare. In Romania, pana in urma cu doi ani, se spalau bani prin facturarea de catre unii agenti economici a sumelor jucate in cazinouri. Acum aceasta practica este interzisa prin lege.

Asta nu inseamna ca la noi nu se spala bani. Pana in prezent insa, nici un patron de cazinou nu a fost pus sub acuzare pentru ca ar permite derularea unor tranzactii interzise.

Suntem abia la inceput
Romania poate fi considerata, din punctul de vedere al legislatiei, drept cea mai predispusa la "jocurile de culise". Doar Italia mai poate fi comparata cu noi. In tara noastra exista, pe langa loteria de stat, inca 200 de societati comerciale care ofera oamenilor "drogul hazardului".

Cel mai recent scandal vizeaza casa de pariuri Orizont, care a dat faliment dupa disparitia din contabilitate a unui milion de dolari.

Jocurile de noroc "dauneaza sanatatii"
Dependenta de jocurile de noroc este principala bresa in piata de care profita organizatorii unor astfel de activitati. Sunt insa prea putine studii in acest domeniu. In Europa exista un singur specialist in a "trata" aceasta boala - un profesor universitar din Birmingham.

Potrivit studiilor sale, dependenta este provocata, in principal, de patru factori: mostenirea genetica, psihologia individuala, contextul social si rapiditatea cu care se intra in posesia castigului.

"Tratamentul" recomandat persoanelor care au luat virusul jocului implica, de asemenea, foarte multi factori. In afara de solutia radicala de a interzice jocurile periculoase, un medicament ar fi limitarea prin lege a sumelor jucate. Poate fi luata in calcul si limitarea castigurilor - solutie incercata, la un moment dat, si de Loteria Romana.

Exista insa voci care sustin introducerea marcajelor de avertizare, similare celor de pe pachetele de tigari. Asa ca, pregatiti-va, s-ar putea ca intr-un viitor apropiat sa cititi pe formularele de participare texte de genul "acest joc dauneaza bugetului dumneavoastra" sau "acest joc provoaca dependenta".


Ce joaca mafia la loterie?
Banii obtinuti din droguri sunt numai buni de jucat la poker virtual sau prin cazinouri. Exista posibilitatea ca unele centre de joc sa se afle chiar pe mari vase de croaziera, foarte greu de identificat.

Contrabanda cu alcool este si ea o sursa serioasa de finantare. Crima organizata mai plaseaza fonduri provenite din productia si comercializarea ilegala de armament sau din activitatea de extractie a diamantelor din zone de conflict.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea