Social

#china #atac nuclear #japonia

Japonia a cerut SUA sa atace nuclear China, in 1965

Fostul premier nipon Eisaku Sato, laureat al premiului Nobel pentru pace in 1974 pentru angajamentul sau in favoarea dezarmarii nucleare, ceruse Statelor Unite cu noua ani mai devreme sa lanseze o bomba atomica asupra Chinei, in caz de razboi intre cele doua tari asiatice , relateaza AFP.

Singura tara care a suferit un atac nuclear in 1945, Japonia a militat mult timp pentru abandonarea armelor atomice, o pozitie care i-a adus Nobelul pentru pace lui Sato, seful Guvernului de la Tokyo intre 1964 si 1972.

Insa documente ale Ministerului de Externe desecretizate recent arata ca Sato a cerut in 1965 Statelor Unite sa lanseze un atac nuclear impotriva Chinei, in cazul in care aceasta tara ar fi intrat in conflict cu Japonia.

Potrivit acestor documente, Sato i-a spus secretarului american al apararii Robert McNamara, intr-o reuniune de la Washington: "Ne asteptam ca Statele Unite sa raspunda imediat folosind arme nucleare ". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea