Social

#criza financiara #credit #rate #casa

Iti pastrezi casa chiar daca nu mai platesti ratele?

Guvernul a trimis partenerilor sociali un plan de criza al carei scop este impiedicarea transformarii crizei economice intr-o criza sociala. Una dintre masurile propuse este pastrarea caselor de catre restantierii la credit.
 
Ministerul Finantelor in document un moratoriu de doi ani cu privire la executarea silita a garantiilor imobiliare ale populatiei. Conform pachetului de masuri privind contracararea crizei financiare, propunerea ar fi valabila pentru cei care nu pot sa execute plata restantelor la credite bancare destinate cumpararii sau constructiei de locuinte.

Documentul a fost inaintat luni de catre Ministrul Finantelor , Gheorghe Pogea , reprezentantilor patronatelor, bancilor si sindicatelor si ai Bancii Nationale. In functie de rezultatul discutiilor se va elabora planul de buget pentru 2009.

O prioritatile a pachetului este "prevenirea transformarii crizei financiare si economice intr-o criza umana". De accea a fost propusa intreruperea pentru doi ani a executarilor silite a garantiilor imobiliare ale populatiei, pentru creditele bancare destinate cumpararii sau constructiei de locuinte. Astfel, bancile n-ar mai putea lua casa clientului care nu-si plateste ratele.

Alte idei prezente in pachet sunt pensia sociala minima garantata de 350 de lei, cresterea alocatiei pentru copii la 100 de lei si prelungirea perioadei legale de acordare a indemnizatiei de somaj.
 
Ministrul Finantelor nu-si asuma insa documentul, pentru ca planul anticriza este inca in lucru. "Nu trebuie sa va bazati pe nimic din ce scrie acolo. Sunt propuneri mai vechi, chiar anterioare programului de guvernare, care au fost puse pe masa din greseala si care au fost ulterior facute publice de sindicate. Planul anticriza il voi face public dupa 22 ianuarie, dupa discutii cu toti partenerii - banci, sindicate, oameni de afaceri, BNR", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea pentru Cotidianul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea