Social

Istoria jazzului in concerte si basme povestite de actori la teatrul Act

Muzicianul Vlad Popescu va prezenta la Teatrul Act "Istoria jazz-ului in concerte", in timp ce regizorul Alexandru Dabija va demara programul "Calatorii in fabulos", in care actorii vor povesti basme, anunta institutia de spectacole luni intr-o conferinta de presa.

La implinirea a 10 ani de existenta a tetrului Act, reprezentantii institutiei de spectacole au prezentat pogramele desfasurate in ultimii ani, care se vor continua, precum si noile proiecte. Interpretii Vlad Popescu si Cristian Soleanu vor sustine o serie de recitaluri prin care vor reda istoria jazz-ului. Prezent la conferinta, Vlad Popescu a spus ca isi propune "relansarea acestui fenomen, care a suferit foarte mult" si ca asteapta cat mai multi tineri dornici sa cunoasca acest curent.

Regizorul Alexandru Dabija a spus ca "visul" sau de mai multti ani este sa realizeze o serie de spectacole cu basme populare romanesti. Acestea vor fi povestite de actori, pe un fond muzical, si uneori cu ajutorul unor proiectii video, pentru a ilustra anumite scene. Programul "Calatorii in fabulos" este, potrivit initiatorului sau, Alexandu Dabija, o incercare "de a lucra cu limba romana", care "nu este complet pierduta".

Din 2006, Teatrul Act s-a implicat in programe speciale, precum "Teatrul face pACT cu gaska ta din liceu", prin care a incercat sa atraga liceenii la spectacolele de teatru. "S-a vehiculat prin mass-media ca tinerii sunt toti dragomani, nihilisti... Sa nu uitam ce au facut in domeniul informaticii, sau in matematica. Nu putem trata tanarul roman cu indiferenta, nu putem sa avem preconceptii despre tanarul care se formeaza", a spus Marcel Iures, directorul teatrului.

Programul este deruluat in parteneriat cu Primaria Sectorului 3 , care subventioneaza spectacole ale teatrului Act, la care sunt invitati liceenii din institutiile din acest sector, printr-o promvare in scoli. "Elevii vin intr-o forma organizata, neobligatorie", a subliniat Alexandru Dabija.

Ada Milea, care are propriul repertoriu la Act - o serie de spectacole de muzica si teatru -, a spus la conferinta ca, stiind ca vor veni liceeni, se astepta sa fie haos in sala. Duminica seara, ea a interpretat, alaturi de Bogdan Burlacianu, "Nasul", dupa Gogol, spectacol primit foarte bine de elevi, care au cerut mai multe bis-uri.

"Cred ca cele mai multe bis-uri din viata mea le-am primit aseara", a spus cantareata. Din repertoriul la Teatrul Act al Adei Milea, fac parte spectacolele "Quijote", dupa Cervantes, si "Nasul", care vor fi urmate de "Apolodor", dupa Gellu Naum, cu premiera pe 14 mai.

Tot din 2006, Teatrul Act are propriul sau festival de muzica clasica, "Tinerii si Muzica", in cadrul caruia au sustinut recitaluri mai multi interpreti, printre care si Alexandru Tomescu, detinatorul viorii Stradivarius, castigata in august 2007 in urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii.

Teatrul Act a inaugurat si Sala de lectura - o biblioteca, ce cuprinde carti de teatru, unde se serveste ceai, si care va constitui un "spatiu de intalnire". In Sala de lectura, care se va deschide publicului pe 7 mai, vor avea loc concerte, expozitii, lansari de carte, dezbateri si alte evenimente culturale.

Stabilit in subsolul cladirii de pe Calea Victoriei, nr. 126, in septembrie 1998, Teatrul Act a avut, in cei 10 ani de activitate, 44 premiere, a sustinut mii de reprezentatii, a debutat pe scena romaneasca, in spectacole–lectura, si a facut cunoscuti publicului roman mai multi dramaturgi straini contemporani, printre care Neil LaBute sau David Mamet. In noiembrie anul trecut, Festivalul National de Teatru a inclus o sectiune speciala, dedicata "fenomenului" teatrului Act.

Fundatia Teatrului Act a fost infiintata in 1995 de Marcel Iures, iar printre membrii fondatori se numara regizorii Alexandru Dabija si Alexandru Darie, criticul Marina Constantinescu, creatoarea de moda Doina Levintza si arhitectul Octavian Neculai.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea