Social

Isteria gripei aviare continua

Dupa ce testele rapide au semnalat prezenta virusului gripei aviare in doua localitati buzoiene - Braiesti si Odaile -, existenta acestuia a fost confirmata de Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala. Directorul Directiei Sanitare Veterinare Buzau (DSV), Alexandru Iancu, a declarat ca in aceste localitati a fost demarata operatiunea de sacrificare a pasarilor din gospodariile din jurul focarelor. De asemenea, la Padina a fost instituita carantina inca de duminica seara. Potrivit reprezentantilor DSV Buzau, aici s-au format doua echipe de cate 10 oameni care eutanasiaza pasarile din gospodariile unde a fost semnalat virusul si cele invecinate, urmand ca actiunea sa fie finalizata pana in cursul zilei de astazi. Totodata, au fost instalate filtre de dezinfectie la punctele de intrare. Gabriel Predoi, director general in cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), spune ca vor fi ucise doar pasarile din gospodariile unde exista suspiciunea prezentei virusului gripei aviare, precum si din cele invecinate, daca in localitatile respective se inregistreaza numai cateva astfel de cazuri.

"Decizia a fost luata dupa ce prezenta virusului a fost semnalata doar in cateva gospodarii in focarele depistate in ultima perioada", a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Predoi. Din cauza cresterii gradului de risc pentru aparitia gripei aviare, in judetul Suceava au inceput sa se ia unele masuri. Astfel, seful Directiei Sanitar-Veterinare Suceava, Petru Dulgheru, a atentionat primarii din judet asupra cresterii riscului aparitiei gripei aviare. Acesta a precizat ca "dupa aparitia unor focare de infectie in Buzau, judetul Suceava a fost inclus in categoria a III-a de risc epidemiologic". El a mai adaugat ca "trebuie spus ca aceasta categorie a III-a se poate transforma foarte usor in prima categorie". Prima masura luata in Suceava a fost monitorizarea pasarilor de pe culoarele de migrare , respectiv cursurile raurilor Siret si Prut, dar si din apropierea acumularilor de apa, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa fie prelevate probe din toate localitatile din aceste zone.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea