Social

Irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona

Irlandezii au respins prin referendum Tratatul European, care era destinat sa reformeze institutiile UE, permitand functionarea acesteia cu 27 de membri, potrivit rezultatelor definitive, anuntate de televiziunea publica RTE, relateaza AFP.

Referendumul din Irlanda era de fapt singurul obstacol din calea ratificarii Tratatului, care s-a dovedit insa de netrecut. Uniunea Europeana este la un pas de o noua criza constitutionala.

Toate celelalte state comunitare au optat pentru ratificarea documentului in Parlament, tocmai pentru ca s-au temut ca Tratatul sa nu fie respins de populatie.

Respingerea Tratatului de la Lisabona este "o imensa dezamagire " si un "potential revers" pentru UE, a declarat premierul irlandez Brian Cowen, relateaza AFP. "Rezultatul aduce incertitudine si face situatia dificila. Nu poate exista o rezolvare rapida", a spus el.

Ministerul roman al Afacerilor Extrerne "a luat nota cu dezamagire" de rezultatul referendumului desfasurat in Irlanda la 12 iunie, in urma caruia Tratatul de la Lisabona a fost respins, se arata intr-un comunicat transmis dupa anuntarea rezultatului votului irlandez. Ministrul de Externe Lazar Comanescu este de parere ca aceasta "este optiunea electoratului irlandez si ea trebuie respectata ca atare".

Seful diplomatiei romane se arata insa " increzator " ca, "asa cum au aratat si in alte momente, statele membre vor gasi impreuna calea cea mai buna pentru a continua consolidarea constructiei europene". Optsprezece state membre au ratificat deja Tratatul de la Lisabona si este, prin urmare, "firesc si important ca procesul de ratificare sa continue", considera Ministerul roman de Externe.

Majoritatea statelor si institutiilor europene au reactionat la aceasta veste proasta pentru Europa subliniind necesitatea continuarii procesului de ratificare a Tratatului european. Romania s-a numarat printre primele tari membre UE care au ratificat Tratatul de Reforma.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea