Social

Irlanda, calul troian al SUA in Europa?

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, sugereaza ca americanii au „sponsorizat" respingerea Tratatului de la Lisabona.

„Uniunea Europeana are dusmani puternici pe celalalt mal al Atlanticului, dotati cu mijloace financiare considerabile, iar rolul neoconservatorilor americani a fost foarte important in victoria taberei «Nu»", a precizat Jouyet, citat de cotidianul francez „Le Monde".

Oficialul francez a facut aceste comentarii in cursul unei reuniuni proeuropene, la doar o saptamana dupa esecul inregistrat in referendumul din Irlanda. Speculatiile privind finantarea taberei opozantilor Tratatului de la Lisabona de catre anumite grupuri neoconservatoare din Statele Unite au aparut insa si inaintea scrutinului din Irlanda.

Ce interes ar avea SUA sa faca un joc dublu in Europa, care ramane, in ciuda divergentelor, principala lor aliata? Teama fata de forta economica a blocului comunitar, care ar deveni un concurent redutabil, daca nu si-ar risipi energia pentru a rezolva probleme de genul votului irlandez , si nemultumirea fata de ambitiile de emancipare militara ale UE ar putea fi doar doua din motivele unui astfel de joc, afirma analistii.

Legaturi nepotrivite peste Ocean


Prima acuzata de catre sustinatorii Tratatului european este organizatia Libertas, care a dus o campanie agresiva impotriva ratificarii documentului. Acestia au dezvaluit ca Libertas este sustinuta financiar de Rivada, o cunoscuta companie americana, specializata in telecomunicatii, avand legaturi stranse cu armata americana . O parte din membrii organizatiei irlandeze figureaza pe statul de plata al firmei respective.

Desi liderul Libertas, Declan Ganley, care este, de asemenea, director executiv la Rivada, dezminte orice implicare financiara a companiei americane in compromiterea tratatului, tabara adversa a cerut organizatiei sa faca publice toate conturile si donatiile primite. Organizatia nu a dat pana acum curs demersului, limitandu-se sa anunte verbal ca toate fondurile sale „provin din Irlanda".

Reprezentant de varf al nationalismului irlandez, Sinn Fein a fost principalul partid politic care a facut campanie impotriva Tratatului de la Lisabona.

Antieuropean prin atitudine (si actiune), Sinn Fein, perceput vreme indelungata drept aripa politica a IRA, a intretinut relatii apropiate cu comunitatea irlandeza din Statele Unite, avand, prin intermediul reprezentantilor acesteia, contacte la varf in cercurile politice de la Washington.

Nu e un secret ca, ani de zile, principala sursa de finantare a Sinn Fein a provenit din Statele Unite, iar Bill Clinton a deschis usa Casei Albe pentru liderul acestei formatiuni, Gerry Adams, la presiunea importantei comunitati irlandezo-americane si spre iritarea Londrei si stupefactia Europei. Pe continent, Adams era perceput drept principalul adversar al procesului de pace britanico-irlandez. Relatiile Sinn Fein cu Casa Alba s-au racit, insa, in timpul Administratiei Bush, mult mai apropiata de Londra.

O diaspora mai mare ca natiunea

In prezent, comunitatea americano- irlandeza din SUA, in mare parte sustinatoare a unificarii celor doua Irlande (idee promovata si de Sinn Fein) numara peste 30.500.000 de persoane, adica peste 10% din populatia SUA si de sase ori mai mare decat cea a Irlandei insasi.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea