Social

#iran #sua #ahmadinejad

Iranul schimba tonul cu Statele Unite

In plina disputa nucleara, presedintele Mahmoud Ahmadinejad da semne ca ar vrea un dialog direct cu Washingtonul.

Cu patru zile inainte de o intalnire cruciala privind dosarul nuclear iranian, liderul ultraconservator de la Teheran adopta un ton retinut fata de SUA.

Pe fondul tensiunilor dintre cele doua tari si al informatiilor privind un eventual atac militar asupra instalatiilor nucleare iraniene, presedintele Mahmoud Ahmadinejad pare dispus sa inceapa negocieri directe cu Statele Unite intr-un viitor apropiat.

Liderul iranian a insistat insa ca, pentru a incepe dialogul, cele doua parti trebuie sa discute pe picior de egalitate.

„Eventualele discutii nu vor fi la nivel guvernamental, ci la alte niveluri. Daca SUA doresc discutii cu Iranul, acestea trebuie sa aiba loc in conditii corecte’’, a subliniat Ahmadinejad. El a mai afirmat ca in urmatoarele luni se vor produce anumite schimbari, subliniind ca nici o putere din lume nu va putea ignora Iranul.

„Oricare ar fi partidul care va castiga alegerile prezidentiale din SUA, va trebui sa tina cont de acest lucru", a spus liderul iranian.

Discutii fara conditii


Declaratiile presedintelui Ahmadinejad vin in contextul in care Said Jalili, negociatorul iranian in dosarul nuclear al Teheranului, urmeaza sa discute, sambata, la Geneva, cu reprezentantul UE pentru politica externa, Javier Solana .

Liderul de la Teheran a precizat ca la reuniune vor fi abordate cadrul si calendarul pentru inceperea negocierilor oficiale. El a repetat ca tara sa respinge orice conditie prealabila in negocierile privind dosarul nuclear. Luna trecuta, cele sase puteri implicate in dosarul nuclear iranian – SUA, China, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania – au prezentat Teheranului un pachet de propuneri.

Ele au ca scop lansarea negocierilor pe teme de la energie nucleara la politica, trecand prin economie si un parteneriat energetic, in schimbul garantiilor din partea Iranului privind suspendarea imbogatirii uraniului.

Relatii tensionate de zeci de ani

SUA au rupt relatiile diplomatice cu Iranul dupa Revolutia Islamica din 1979, cand studenti militanti au luat cu asalt ambasada americana la Teheran si au dat publicitatii o serie de documente privind activitatile serviciilor secrete in regiune.

Interesele ­Washingtonului la Teheran sunt reprezentate prin ambasada Elvetiei, in timp ce Iranul are un departament similar in reprezentanta diplomatica a Pakistanului in SUA. Anul trecut, diplomati ai celor doua tari au avut la Bagdad discutii legate de Irak. SUA conditioneaza orice dialog politic asupra relatiilor bilaterale de suspendarea imbogatirii uraniului de catre Iran.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea