Social

#iran #rachete #romania #sua

Iranul, o amenintare la adresa Romaniei?

Ingrijorarea comunitatii internationale vizavi de capacitatile militare iraniene serveste initiativei scutului american antiracheta.

Iranul detine rachete balistice capabile sa atinga tinte din estul si din sudul Europei, inclusiv Romania, avertizeaza Departamentul american al Apararii.

Generalul Henry "Trey" Obering, directorul Agentiei de aparare antiracheta (MDA) din SUA, este de parere ca Iranul se afla in posesia unei rachete cu o raza de actiune de doua mii de kilometri. El nu a precizat insa daca arma a fost supusa testelor.

Iranul a anuntat saptamana trecuta ca a testat mai multe arme, inclusiv o „noua" racheta Shahab-3 - care are o raza medie de actiune ce ar putea fi folosita pentru atacarea Israelului. Versiunile mai vechi au o raza de actiune de o mie trei sute de kilometri.

Noul model ar fi capabil sa loveasca tinte precum Grecia, Serbia, Romania si Belarus. Mai mult, Pentagonul sustine ca Teheranul dezvolta si o racheta pe baza de combustibil solid , numita Ashura.

Expertii independenti , in continuare sceptici

Oficialii americani si expertii independenti considera ca testele de saptamana trecuta nu au implicat tehnologie noua si nici macar rachetele de ultima generatie despre care se crede ca exista in arsenalul iranian.

Obering nu a pus sub semnul intrebarii aceste afirmatii, insa prezentarea pe care a facut-o rachetei iraniene este cea mai completa descriere facuta de un oficial american pana acum. El a amintit ca Iranul a pretins si in noiembrie ca detine o astfel de racheta. „Cred, in baza a ceea ce am vazut, ca au capacitatea sa faca acest lucru si sa avanseze", a spus Obering.

"Combustibil" pentru scutul antiracheta

Administratia Bush a folosit pana acum ingrijorarile legate de rachetele iraniene pentru a accelera aplicarea planului legat de scutul antiracheta, ce prevede amplasarea de elemente in Polonia si Cehia.

Cu toate acestea, agentia de informatii militare a Pentagonului a fost destul de vaga in raportul prezentat la 27 februarie in fata unei comisii a Senatului. „Iranul continua sa dezvolte si sa obtina rachete balistice care ar putea lovi Israelul si Europa Centrala, printre care, dupa cum spun iranienii, o varianta cu raza extinsa de actiune a Shahab-3 si o noua racheta balistica ", a declarat directorul agentiei, Michael Maples.

Kogalniceanu, la dispozitia SUA

Folosita de armata SUA ca baza de tranzit, baza militara Kogalniceanu ar putea servi si pentru lansarea unor lovituri aeriene contra Iranului. Proximitatea fata de eventualele tinte nu constituie principalul motiv, pentru ca avioanele americane au posibilitatea realimentarii in zbor, putand fi lansate, teoretic, din orice colt al lumii.

Principala facilitate pe care o au fortele americane in Romania este legata de modul in care a fost negociat tratatul, care le permite stationarea pe teritoriul romanesc. Conform prevederilor acestui document, americanii pot lansa un atac impotriva oricarui stat, de la Kogalniceanu, fara a fi macar obligati sa informeze autoritatile romane.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea