Social

Irak: Peste 1300 de soldati si politisti, concediati pentru ca au dezertat

Guvernul irakian a luat, duminica, masuri de restaurare a disciplinei in randul fortelor de securitate. Peste 1.300 de soldati si politisti au fost concediati pentru ca au dezertat in timpul ultimelor lupte impotriva armatelor siite din acasa .ro/ acasa .ro/ basra " title="basra">basra " title="basra">Basra .

Esecul fortelor guvernului de a captura Basra, in ciuda unei superioritati numerice si a unor dotari superioare oferite de fortele britanice si americane, a fost o rusine pentru premierul Nouri al-Maliki. S-a pus de asemenea intrebarea daca armata irakiana si politia poate confrunta militiile siite, mai ales „grupurile speciale” sustinute de iranieni.

In timpul atacurilor, mai multe trupe de securitate – inclusiv un batalion intreg de infanterie – a refuzat sa lupte sau chiar s-a alaturat militiilor siite, oferindu-le arme si vehicule. SUA a laudat determinarea aratata de al-Maliki in infruntari, insa au spus totusi ca operatiunea Basra a fost pusa la cale in graba si executata prost.

Vorbind reporterilor din Basra, purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Abdul-Karim Khalaf, a spus ca guvernul a concediat 421 de politisti care nu s-au mai prezentat la munca de la incheierea luptelor. Khalaf a mai spus ca soldatii care au absentat nemotivat incepand din 30 martie au fost de asemenea pusi pe liber si ca vor raspunde in fata judecatorilor tribunalului militar.

In acelasi timp, Cabinetul irakian a crescut presiunea pe clericul siit anti-american, Muqtada al-Sadr, aproband un proiect de lege prin care se interzice partidelor politice cu membri in militiile siite sa participe la viitoarele alegeri provinciale. Al-Sadr, care conduce cea mai mare militie siita a tarii, armata Mahdi, se afla sub intensa presiune din partea premierului Nouri al-Maliki, de asemenea siit. Acesta ii cere sa desfiinteze armata Mahdi, amenintandu-l cu izolarea politica.

Adeptii lui al-Sadr sunt dornici sa participe la alegerile locale, pentru ca ei considera ca pot prelua puterea de la partidele siite rivale in sudul Irakului. Si, intr-o incercare de a diminua veniturile grupurilor armate, guvernul a cerut adoptarea unei atitudini mai severe fata de membrii militiilor siite care controleaza statiile de combustibil de stat sau private, rafinariile sau centrele de distributie a petrolului. Este considerat ca aceste statii de combustibil si centrele de distributie, in special din estul Badgdadului si din unele provincii sudice, sunt controlate pe ascuns de armatele siite, dominate de armata Mahdi.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea