Social

Ionut Popescu, remaniat de vamesi

Intr-un interviu acordat Radio Mix, fostul ministru de Finante lasa sa se-nteleaga ca adevaratul motiv al remanierii sale ar fi legat de rezistenta la schimbare a unor vamesi. El mai vorbeste de anumiti oameni care s-au simtit atinsi la pusculita si s-au mobilizat.
Daca implementarea cotei unice a fost un succes, executia bugetara arata excelent, iar incasarile depasesc cheltuielile, atunci care sa fie motivul ascuns al remanierii lui Ionut Popescu ? Fostul titular al portofoliului MFP a sugerat la Radio Mix ca debarcarea sa din guvern ar putea avea legatura cu incercarea de a face curatenie in sistemul vamal. Adica acelasi sistem blamat recent de presedintele Traian Basescu, ca generator de coruptie si in care a solicitat Executivului sa faca ordine.

Eu inclin sa cred ca schimbarea mea a avut legatura si cu faptul ca eu anuntasem ca doresc sa efectuez niste schimbari in ceea ce priveste Vama. Or, acolo este o zona foarte delicata, iar ca subordonare este destul de alambicata. Desi Vama este in subordinea MFP, numirea sefului Vamii o face primul-ministru. Ministrul Finantelor nu-l poate schimba pe , ci doar primul-ministru. Si atunci, probabil anumiti oameni pentru ca au simtit ca ar putea fi atinsi la pusculita, s-au mobilizat, a afirmat Popescu.

Mai tari ca Ionut Popescu

Ionut Popescu a refuzat sa dea mai multe amanunte. Totusi, surse din administratia fiscala sustin ca la originea debarcarii lui Popescu s-ar afla faptul ca le-a cerut sa-si dea demisia citorva sefi de vama controversati. Acestia aveau insa calitatea incontestabila de a fi tari in partid. Potrivit surselor noastre, seful vamilor , Gelu Stefan Diaconu, l-ar fi informat pe premierul Tariceanu despre intentiile lui Ionut Popescu. Ministrul a fost debarcat apoi, fara multe explicatii in timp ce se afla in concediu de odihna, iar vamesii tari printre liberali se afla inca in functii.

Unul dintre ei, Iulian Butnaru, directorul-adjunct al Directiei de Supraveghere si al ANV, a recunoscut ca discutiile despre demisie au avut loc, dar ca ele nu s-au tinut intr-un cadru legal . Legal inseamna ca pentru ca cineva sa ceara demiterea mea, trebuia sa se incalce toata legislatia prin care eu, functionar public , am cistigat prin concurs un post.

Intrebat daca i s-a cerut demisia sau daca a fost instiintat ca va fi schimbat din functie, Iulian Butnaru a raspuns initial ca probabil ca au fost discutii de acest gen. Apoi, a refuzat sa precizeze daca el insusi a fost de fata cind i s-a cerut demisia: Eu nu confirm si nici nu va infirm acest lucru.

Vama ca stat in stat

Situatia iese la iveala la scurta vreme dupa ce un alt oficial al Fiscului si-a criticat institutia din subordine. Recent, Sebastian Bodu , presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a calificat Vama ca pe un sistem mafiot. In Vama, v-am spus, e un fel de stat in stat. Si e mafie. Si nu-i usor. Dar am sa ma implic, pentru ca nu se mai poate. Daca nu reusesc, o sa cer desprinderea ANV-ului de ANAF. Sa faca bors. Eu nu vreau sa-mi leg numele de mafie. Eu de-aici vreau sa plec in sistemul privat fara etichete. De multe ori, mi-as fi dorit ca Vama sa nu fie in curtea mea, pentru ca este cea mai corupta institutie, a declarat seful ANAF, Sebastian Bodu.

La Vama concursul este blocat, pentru ca cineva a atacat in instanta si a cerut suspendarea... De aceea va spun ca e frumos sa spui: da, scoatem posturi la concurs! E posibil sa scoatem 100 si ceva de posturi la concurs! Si? Ce facem? Le suspendam in instanta!... Pentru ca posturile sint grele si stiti foarte bine ca pe Vama se face trafic cu milioane de euro. Si atunci cind vorbim de foarte multi bani, vorbim de rezistenta maxima, a spus Bodu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea