Social

Invazia chinezoaicelor, „bomba“ lui Mao in SUA

Americanii cred ca „Marele Carmaci" intentiona sa provoace o „explozie" demografica in Statele Unite, folosindu-se de 10 milioane de femei. Liderul chinez Mao Tse Dun a propus in 1973 trimiterea a 10 milioane de chinezoaice in Statele Unite. Informatia a iesit la iveala dupa ce marti a fost data publicitatii o conversatie pe care "Marele Carmaci" a avut-o cu Henry Kissinger , fost secretar de stat in timpul administratiei Nixon. Pentru Mao, trimiterea unui numar atat de mare de femei chineze nu numai ca ar fi stimulat relatiile comerciale bilaterale, dar ar fi fost in acelasi timp o lovitura pentru Statele Unite, intrucat aceasta masura ar fi provocat o explozie demografica similara cu cea din China, potrivit documentelor Departamentului de Stat referitoare la relatiile chinezo-americane in perioada 1973-1976, date publicitatii marti la Washington. In cadrul unei intalniri pe care la avut-o, la 17 februarie 1973, cu Henry Kissinger, la resedinta sa, Mao Tse Dun s-a referit la starea dezastruoasa a comertului dintre cele doua tari, insistand asupra faptului ca tara sa era "foarte saraca" si ca tot ce avea in exces erau femeile.

„Lasati-le sa vina la voi"

In cadrul conversatiei, care s-a continuat cu mult peste miezul noptii, Mao a propus trimiterea a "10 milioane" de chinezoaice in SUA". Persoanele care erau de fata au izbucnit in ras. Kissinger a intrat in joc, raspunzand ca tara sa "nu are cote" sau "taxe vamale" pentru femeile chineze, starnind si el rasetele asistentei, se arata in documentele Departamentului de Stat. Mao nu a incetat sa revina asupra acestui subiect, chiar daca Henry Kissinger a incercat sa-l readuca pe terenul diplomatiei clasice, evocand amenintarea reprezentata atunci de fosta Uniunea Sovietica , noteaza sursa citata. "Lasati-le sa vina la voi. Ele vor provoca dezastre si astfel ati putea sa ne scapati de griji", a mai spus Mao. Cand Henry Kissinger a afirmat, pe un ton amuzat, ca va evoca acest lucru intr-o conferinta de presa, liderul chinez i-a raspuns: "Nu ma tem de nimic". Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea