Social

Inundatiile au revenit in forta

La numai cateva ore dupa ce autoritatile locale din 33 de judete au fost avertizate ca ploile vor reveni in forta si vor tine pana la mijlocul saptamanii viitoare, putand avea loc iarasi inundatii, alte localitati au fost deja afectate. Ploile au luat cu asalt Vestul tarii. Unul dintre cele mai grav afectate judete este Suceava, unde o persoana a fost data disparuta, iar o tabara scolara este izolata. Dupa doua ore de ploi torentiale, imprejurimile Manastirii Voronet au fost inundate, inclusiv lacasul fiind amenintat de ape.
Astfel, in judetul Suceava, sute de gospodarii din zece localitati, inclusiv zona caselor de vacanta din Voronet, au fost afectate de ploi. Ploile au luat 16 masini care erau parcate in curtile caselor de vacanta. Doi dintre proprietarii autovehiculelor, in dorinta de a-si recupera masinile s-au accidentat, unul fiind gasit in coma, iar al doilea in soc hipotermic . Intr-una din casele de vacanta se aflau si prezentatorii TV Andrei Zaharescu si Andreea Berecleanu , care insa au fost transportati la Gura Humorului nevatamati.

Alte localitati afectate se afla pe Valea Jiului: Valea de Brazi, Campu lui Neag, Lupeni. Drumul National 66 A, intre Valea Brazi si Campu lui Neag este blocat pe o distanta de un kilometru cu mal. De asemenea, 14 copii din Uricani au fost surprinsi de viitura de pe Valea Jiului, dar ei au fost salvati. Potrivit lui George Resiga, salvamontist, copiii se aflau intr-o tabara in masivul Valcan.

Ploile torentiale si grindina au afectat alte sapte localitati din judetul Harghita. Aproximativ 200 de gospodarii sunt sub ape, 16 kilometri de drumuri comunale si forestiere sunt de asemenea sub ape. Localitatile Balan, Tulghes, Corbu, Mihaileni, Remetea si Lunca de Jos au ramas fara curent electric. Cea mai grava situatie s-a inregistrat in comuna Sandominic, unde au fost inundate 70 de gospodarii, pompierii fiind nevoiti sa intervina cu barca pentru a evacua doi batrani aflati intr-o casa inconjurata de ape. Pe raul Olt s-a depasit cota de inundatie, asa incat toate localitatile aflate in aval de comuna Tomesti au fost avertizate sa ia masuri, pentru ca exista pericolul formarii unei viituri.

Zeci de gospodarii au fost inundate si in judetul Alba. Peste 20 de gospodarii sunt sub ape, iar subsolurile si pivnitele din Aiud si Livezeni sunt inundate. In satul Magina, Drumul Judetean 107 M s-a surpat pe o distanta de zeci de metri si in prezent se circula pe un singur sens. In Aiud, 40 de persoane au fost evacuate din cartierul Bufa, locuintele acestora fiind in pericol de inundatie in cazul in care ar fi cedat digul de protectie de pe Valea Aiudului.


Masuri urgente ale lui Blaga

In urma ultimelor ploi cazute, Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor , a dispus masurile necesare pentru limitarea efectelor produse de eventualele precipitatii, conform unui comunicat oficial.

In document se arata ca masura a fost luata in urma atentionarii meteorologice transmise de catre Administratia Nationala de Meteorologie, care anunta caderea de precipitatii insemnate cantitativ in intervalul 9-13 iulie, initial in jumatatea de vest a tarii si ulterior in alte zone.

Ministrul Blaga a dispus Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului General al Politiei Romane si Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane sa ia toate masurile legale pentru a asigura interventia cu maxima operativitate in judetele amenintate de inundatii. In zonele de pericol vor fi concentrate fortele si mijloacele necesare salvarii persoanelor si bunurilor, respectiv limitarii si inlaturarii consecintelor fenomenelor meteorologice.


Urziceni si Slobozia, amenintate

Specialistii din domeniul amenajarii bazinelor hidrografice avertizeaza ca in Romania exista si alte zone cu risc maxim la inundatii, unde in lipsa unor lucrari de indiguire s-ar putea produce oricand catastrofe similare cu cele din Timis-Caras-Severin si cele recente din judetele Olt si Teleorman. Astfel, ozona periculoasa cu un "potential" maxim la inundatii este cea din Moldova, spatiul hidrografic dintre Siret si Prut. "In aceasta zona, raurile Jijia, Bahlui si Barlad ameninta la propriu cu inundarea oraselor Iasi, Vaslui, Barlad si Tecuci, a zecilor de comune din zona si a terenurilor agricole", ne-a declarat un expert din domeniu. O alta zona cu un risc mare la inundatii este cea a bazinului hidrografic Ialomita si a afluentilor acestuia. "Viiturile se pot provoca in zona de confluenta a raului Ialomita cu Prahova. Pot fi afectate de viituri orasele Urziceni si Slobozia, dar si comunele si terenurile agricole din zona", a spus sursa amintita. In aceasta zona au fost realizate lucrari de indiguire inca de la sfarsitul anilor 70 inceputul anilor 80. Digurile respective au fost executate si dimensionate in ipoteza realizarii schemei cadru de amenajare a raului Ialomita, care prevedea si un lac de acumulare cu folosinta complexa (volum util pentru consumul de apa si volum nepermanent pentru acumulari de apa) denumit Pantoiu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea