Social

#emigrare #canada #ue #intelectuali #meseriasi

Intrati in UE, romanii nu mai pleaca in Canada

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, numarul romanilor care vor sa se stabileasca in Canada a scazut. Daca in 2002 5.688 de romani s-au stabilit acolo, in 2006, numarul lor a fost de doar 1.787.

Statisticile Ministerului Cetateniei si Emigratiei din Ottawa, arata ca varful emigratiei a fost atins in anul 2002. Atunci, 5.688 de romani au obtinut dreptul de rezidenta permanenta in Canada.

Faptul ca studiile din Romania nu sunt in general echivalate in Canada i-a facut pe multi romani sa se intoarca acasa si, odata cu intrarea in UE, multi au avut alternative mai atractive aproape de casa. 

"Dupa 2007, deplasarea in Germania sau Franta a devenit mult mai accesibila. Romanii nu au mai avut nevoie de viza pentru tarile din UE", afirma Mircea Comsa, doctor in sociologie , pentru Adevarul. Apropierea culturala cu tarile europene a contribuit si ea la scaderea numarului romanilor care vor sa emigreze in Canada.

"Poate criza asta o sa remedieze situatia, pentru ca in Canada piata muncii este mai putin afectata. In prima perioada dupa intrarea in UE am resimtit mai puternic aceasta scadere. S-a schimbat si specificul emigrantilor in ceea ce priveste ocupatiile. Mai demult plecau cei cu studii superioare, acum pleaca cei cu calificari de la scoli tehnice sau profesionale: zidari, dulgheri, brutari, macelari si asistente medicale", spune Doru Tautan, consilier pentru obtinerea vizelor in Canada.

Statistica oficiala a persoanelor emigrate dupa 1990

Spania              731.806
Italia                 625.278
Germania          100.000
Canada              60.000
Franta                60.000
SUA                   36.000
Marea Britanie     35.000

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea