Social

#voluntariat #imparte.ro #laura condrut

Interviu despre voluntariat cu Laura Condrut

Continuam seria de interviuri cu voluntari de succes. Astazi aflati motivatiile Laurei Condrut pentru implicarea in actiuni de voluntariat. Laura are 23 de ani, studiaza Stiinte Politice si isi doreste sa urmeze un master in diplomatie.

Aspiratia Laurei este sa lucreze pentru ONU si in acelasi timp sa-si deschida propria organizatie prin care sa ajute oamenii sa inteleaga mai bine conceptul de "cetatenie activa". A participat la numeroase actiuni de voluntariat pentru organizatii precum Agentia Nationala Antidrog , Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual si Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti.

Cum ai inceput activitatea in domeniul voluntariatului?

Prima actiune de voluntariat pe care am intreprins-o a fost in 2005 in cadrul Agentiei Antidrog din Ploiesti si a constat intr-o campanie de prevenire si constientizare a pericolelor expunerii liceenilor la consumul de droguri, campanie pe care trebuia s-o intreprindem la nivelul liceelor din oras.

Din fericire, Ploiestiul este unul din orasele “linistite” in ceea ce priveste consumul de droguri in randul tinerilor, asa ca actiunea nu a avut decat un rol preventiv. Si desi colaborarea mea in cadrul agentiei a avut un caracter limitat, a fost suficienta pentru a-mi deschide apetitul spre acest gen de actiuni si pentru a realiza importanta si necesitatea existentei voluntarilor atat la nivel local, cat si pe plan national .

Care au fost motivele pentru care ai ales voluntariatul? Ce satisfactii ai avut?


Am ales sa fac voluntariat pentru ca simteam nevoia sa ies cumva din sfera propriilor mele nevoi si sa ma fac utila la un nivel mai fundamental. Imi doream sa scap de asa-zisele “probleme” din viata mea cotidiana si sa identific adevaratele probleme cu care ne confruntam, pentru a afla intr-un final cat de banale si insignifiante sunt grijile care noua ni se par colosale.

In aceasta privinta, voluntariatul m-a ajutat sa fac o tranzitie importanta: am incetat sa mai gandesc in termeni de "eu" si am inceput sa ma gandesc la "noi" ca societate, mentalitate pe care o pastrez si acum.

Ultima actiune de voluntariat pe care am intreprins-o a durat sase luni si a fost in cadrul Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual. Este o organizatie non-guvernamentala care se ocupa in mare parte de mentinerea contactului cu parintii celor disparuti, consilierea acestora, precum si a copiilor, dar si sprijinirea politiei in localizarea celor disparuti.

Este singura de acest tip din Romania, de altfel si isi desfasoara activitatea pe plan national. Primul lucru pe care il observi cand intri la CRCDES este numarul mic de angajati comparativ cu volumul imens de cazuri pe care le primesc. Sunt niste oameni cu adevarat remarcabili care au ales sa-si canalizeze atentia si eforturile spre un subiect si un domeniu prea putin discutat atat la nivel guvernamental, cat si in presa.

Anul trecut centrul si-a deschis pentru prima data portile voluntarilor si pot spune ca reprezinta exemplul perfect de sistem in care voluntariatul chiar functioneaza si arata cat de importanta este componenta umana in rezolvarea unor astfel de situatii.

Care crezi ca sunt caracteristicile unui voluntar de succes?

Sunt multe lucruri care definesc un voluntar de succes. Daca este inteligent, va incerca sa invete cat mai mult din fiecare experienta. Daca vorbim de liderul unei echipe de voluntari, atunci succesul se masoara nu numai prin rezultatele pe care le obtine, ci si prin felul cum reuseste sa abordeze si sa depaseasca momentele dificile.

De fapt, in orice situatie adevarul test pentru un lider vine in momentele dificile, cand trebuie sa stie cum sa-si motiveze echipa si sa mentina unitate in interiorul ei. Desigur, intr-o mare masura conteaza si sustenabilitatea planului care vine in sprijinul misiunii lor, precum si rolul atribuit fiecarui voluntar.

Nu este de neglijat nici atitudinea cu care abordeaza fiecare situatie. Daca gandesc lucrurile in termeni pozitivi, bineinteles ca solutiile vor veni mult mai usor.

Cum te-a ajutat experienta capatata ca si voluntar in obtinerea primului job?

Voluntariatul a contat enorm in obtinerea primului meu job pentru ca a fost prima experienta practica pe care o puteam trece in CV ca si munca efectiva.

Dar desigur ca totul depinde de implicarea ta in cadrul actiunii respective. Poti ajunge sa inveti notiuni de project management si ai sansa de a-ti asuma chiar pozitii de leadership.

Toate acestea sunt foarte importante in ochii angajatorilor care vor sa vada ce reusesti tu sa iei din actiunile pe care le intreprinzi si cum reusesti sa te integrezi in cadrul unei echipe. Orice ONG sau asociatie are cel putin un departament de relatii publice sau de presa, un departament care se ocupa de strangerea fondurilor si de contactarea sponsorilor, precum si un departament unde se concep efectiv proiectele.

Astfel, un tanar care n-a mai lucrat niciodata are din start o sansa extraordinara de a observa exact cum ia nastere un proiect, din stadiul initial pana la faza de implementare si de a identifica domeniul care i se potriveste cel mai bine.

Am observat ca foarte multi studenti se plang de faptul ca la interviuri angajatorii ii intreaba de experienta, fara sa fi avut oportunitatea de a lucra pana atunci. Ei uita insa ca voluntariatul este o resursa care le va fi intotdeauna la indemana din acest punct de vedere si ca experienta la care se refera angajatorii nu inseamna neaparat ceea ce treci pe cartea de munca, ci orice proiect sau actiune in care ai putut sa-ti valorifici si sa exemplifici niste abilitati concrete care pot fi utile in postura de angajat.

Voluntariat, studii, job, viata personala. Ce trebuie sa faci pentru a tine balanta in echilibru?

Cred ca ideea de echilibru este o utopie. Totul tine de stabilirea prioritatilor. Intotdeauna vor exista momente cand cariera va avea intaietate si momente cand pe primul loc va fi viata personala. Vietile noastre sunt formate din evenimentele pe care le lasam sa ne acapareze existenta si de importanta pe care le-o acordam.

Bineinteles, sunt si oameni care adopta o viziune hedonista asupra conceptului de “viata implinita”, mai exact considera ca scopul suprem il reprezinta doar satisfacerea placerilor si nevoilor personale, insa eu cred ca fericirea nu poate veni in mod izolat si independent de ceea ce se intampla in jurul nostru.

Pentru ca traim intr-o societate, fericirea noastra depinde inevitabil de ceea ce se intampla in interiorul ei, fie ca este pozitiv sau negativ. Si atunci cred ca merita ca balanta sa fie uneori inclinata in plan individual, daca stii ca o stabilizezi la un nivel superior.

In Romania, ti se pare ca exista interes pentru voluntariat din partea tinerilor?

Experienta mi-a demonstrat ca in Romania exista un interes adevarat pentru voluntariat. Daca pe plan economic sau politic tara noastra nu reprezinta tocmai un exemplu pentru comunitatea internationala, la capitolul voluntariat suntem fruntasi, iar acesta este un lucru cu care ne putem mandri.

Cu toate acestea, consider ca Romania inca mai abordeaza o mentalitate conservatoare in privinta voluntariatului. Exista o perceptie complet eronata conform careia numai tinerii ar trebui sa se implice in asemenea actiuni, ori daca ne uitam la definitia cuvantului “voluntar” nu cred ca vom observa vreo restrictie de varsta sau de orice alta natura.

Sunt tari precum Australia sau Statele Unite care au reusit sa implementeze cu succes programe de voluntariat pentru pensionarii care doresc sa se implice in comunitatile din care fac parte. Cred ca este un lucru extrem de pozitiv si care s-ar putea dovedi benefic si pentru tara noastra.

Voluntariatul presupune actiune, iar actiunea produce experienta. Ce invata un tanar care face voluntariat?

Poate suna simplist ce urmeaza sa spun, insa cred ca pe langa abilitatile practice pe care cu siguranta le va deprinde si va invata sa le dezvolte, voluntarul va reusi sa isi gaseasca o motivatie si o satisfactie pentru actiunile pe care le intreprinde, alta decat retributia financiara, pentru ca dupa cum bine se stie, voluntariatul nu este platit.

Bineinteles, fiecare persoana care se implica intr-o astfel de actiune, este ghidat inevitabil si de un impuls empatic, insa pe termen indelungat voluntariatul te va invata sa fii mai tolerant cu cei din jurul tau, sa ii intelegi mai bine si, in cele din urma, sa gandesti la nivel colectiv.

Citeste articolul pe Imparte.ro - Cum sa donezi inteligent

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea