Social

"International Herald Tribune": Kosovo inspira secuii din Romania

Un articol din “International Herald Tribune” vorbeste despre visele autonomiste ale secuilor din Romania, inspirati de modelul Kosovo.

Romania este subiect in presa internationala nu doar prin Summitul NATO de la Bucuresti, ci si prin soarta minoritatii maghiare, in special a secuilor. Asta in contextul recentei proclamari a independentei provinciei Kosovo. Un articol din editia electronica de joi a “International Herald Tribune” vorbeste despre aspiratiile autonomist-teritoriale ale secuilor din judetele Harghita, Covasna si Mures.

“Minoritatea maghiara de aici, cunoscuta drept secui , crede cu fermitate ca vremea independentei a venit si ca propunerea sa, privind crearea unui stat semiautonom, Tara Secuilor, este o realitate necesara”, se arata in textul semnat de Nicholas Kulish, seful biroului de la Berlin al prestigiosului “New York Times”.

Iar articolul citeaza declaratiile vicepresedintelui Consiliului National Secuiesc: “Kosovo este un exemplu, si unul foarte clar, care arata ca, in cazul in care comunitatea vrea sa se autoguverneze, trebuie sa isi sustina cu tarie vointa", afirma liderul secuilor.

“Sansele lor de succes par reduse, dar secuii insista pe aceasta cale, spre mihnirea romanilor din zona, care afirma ca, in calitate de minoritate locala, au mai putine drepturi decit au etnicii maghiari, minoritari la nivel national.

Spre deosebire de albanezii din Kosovo, secuii cer autonomie in interiorul granitelor Romaniei, lasind politica externa si apararea nationala in miinile guvernului de la Bucuresti”, mentioneaza jurnalistul american.

De altfel, acesta explica refuzul Romaniei si al altor state europene de a recunoaste independenta Kosovo , tocmai prin perspectiva problemelor pe care acestea le au cu minoritatile de pe propriile teritorii.

Articolul vorbeste despre soarta maghiarilor inainte si dupa Dictatul de la Trianon , dar si din perioada regimului comunist, atunci cind Ceausescu a dispus schimbarea compozitiei etnice a Tinutului Secuiesc, prin mutarea masiva de romani in regiune.Nu sint omise nici neintelegerile si luptele din interiorul comunitatii maghiare dintre UDMR si PCM.

“Din 1996 sint la guvernare, si de atunci incoace au reprezentat interesele majoritatii romane si nu pe cele ale minoritatii maghiare”, acuza Zoltan Gazda, presedintele PCM din Sfintu Gheorghe. Totusi, la alegerile locale din vara acestui an, cele doua partide sint asteptate sa ajunga la o intelegere, afirma autorul.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea