Social

#becali #carti #istorie #istorici

Intelectualii l-au facut pe Gigi Becali la carti

Istoria „adevarata“ promisa romanilor de liderul PNG nu se va scrie prea curand. Istoricii angajati i-au cheltuit 400.000 de euro pe proiecte periferice.
 
„O istorie adevarata a Romaniei“ - asta promitea in urma cu doi ani, in direct la una din emisiunile sale preferate, liderul PNG si patronul Stelei, Gigi Becali, cel care anunta fondarea in acest sens a „Centrului de Istorie a Romanilor «Constantin C. Giurascu»“, din care faceau parte istoricii Alex Mihai Stoenescu, Dinu Giurescu, Mihai Retegan, Ioan Chiper si Gheorghe Buzatu.

„La mine la palat vor sta zece istorici care vor scrie istoria adevarata a Romaniei, cuvant cu cuvant, cum a fost ea, cu adevaruri, nu cu minciuni cu care ne-a invatat comunistii pe noi, nu e istoria care ne-a spus-o noua rusii. 

Voi da tot palierul si voi da patru-cinci sute de mii de euro pe an“, afirma atunci Becali. Istoricii amintiti reclamau atunci absenta din bibliotecile straine a unor lucrari de istoriografie romaneasca.

Intre timp, de istoria adevarata a romanilor s-a ales praful, pentru ca patronul Stelei si-a luat mana de pe institut. Nu doar ca nu i-a mai adus pe istorici in palatul de pe Aleea Alexandru, dar nu le-a mai fi dat nici bani pentru proiect.

„Domnul Becali a fost doar la inceput. El ramane un fel de membru fondator. Nu a mai fost vorba de nici un spatiu. Domnia sa nu mai este implicat de un an si ceva. Nu a fost vorba ca noi sa facem un tratat de istorie a Romaniei, asa cum s-a afirmat la inceput. Cu timpul, domnul Becali a fost mai degraba atras de politica, iar fotbalul l-a coplesit intru totul“, ne-a declarat usor ironic istoricul Gheorghe Buzatu, fost senator PRM in perioada 2000-2004.

Acesta a precizat ca institutia continua sa functioneze si sa publice sub egida sa volumele celor care l-au fondat, la Editura RAO. „Noi ne-am propus sa acoperim mai multe evenimente importante din istoria Romaniei de la 1870 si pana in prezent. Ne intalnim periodic, cam o data pe luna, si ne comunicam rezultatele“, a precizat Buzatu.

Aceeasi varianta si din partea istoricului Alex Mihai Stoenescu. „Domnul Becali a fost finantator doar la inceput si a fost foarte generos. Noi nu putem sa avem nici o nemultumire. Doar ca nu a fost vorba sa scriem un tratat de istorie a romanilor. Asta a inteles domnia sa. Noi suntem sprijiniti in prezent de grupul de firme Niro si de BCR“, sustine Stoenescu.

In replica, liderul PNG sustine ca el le-a dat 400.000 de euro istoricilor pentru ca acestia sa scrie istoria romanilor, dar apoi nu a mai urmarit ce au facut acestia cu banii. „Le-am dat banii si am mers pe buna lor credinta, nu am stat sa ii intreb ce au facut cu ei. Alex Stoenescu mi-e si prieten, iar la prieteni nu le mai ceri socoteala. Asa mi-au spus ei ca vor sa scrie acel tratat, nu l-au mai scris, sa fie sanatosi“, a declarat Becali pentru Cotidianul.

De altfel, proiectul anuntat de seful PNG fusese inca de pe atunci privit cu rezerve de o parte din istorici. Neagu Djuvara explica atunci ca „vina pentru absenta din bibliotecile Europei a lucrarilor istorice romanesti sau despre Romania ni se datoreaza in proportie majoritara.

Istoriografia noastra a fost scrisa intraductibil si neintegrat in raport cu vecinii ori cu puterile indepartate. Si e prematur, zic, pentru ca nu avem ce sa traducem, nu exista o mare opera istorica romaneasca dupa care occidentalii sa jinduiasca. Apoi, daca vor sa rescrie istoria niste istorici ultranationalisti, legati de vechiul regim, care il glorifica pe Antonescu si-l coboara pe regele Mihai , sa avem pardon, rezultatul e previzibil si nu tocmai folositor istoriei ca stiinta“.

Becali i-a curtat in zadar pe Hurezeanu, CTP sau Liiceanu


Gigi Becali nu e la singura incercare esuata de a strange in jurul lui un grup de intelectuali. In urma cu mai bine de doua luni, Becali declara la postul B1 TV ca le-a propus jurnalistilor Emil Hurezeanu si Cristian Tudor Popescu sa preia conducerea partidului si sa candideze la Presedintia Romaniei.

„Dintre toti analistii politici, eu il apreciez cel mai mult pe domnul Hurezeanu. I-am propus sa preia partidul, sa fie el presedinte, iar in 2009 sa candideze la Presedintie. Domnul Hurezeanu mi-a spus ca nu vrea sa se mai bage in politica. Pe Hurezeanu il admir tot timpul la emisiuni, nu are rautati, are logica“, declara Becali pentru cotidianul.ro.

Hurezeanu nu a fost singura personalitate pe care Becali a declarat ca si-ar fi dorit-o aproape: actorul Dan Puric, filozofii Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu si jurnalistul Stelian Tanase erau si ei pe lista. Puric este de altfel un nume vehiculat de ceva vreme in partid.

Un alt esec il reprezinta si relatia latifundiarului cu politologul Dan Pavel. Acesta, descris de Becali drept profesorul sau de politica, a plecat in urma cu un an din partid, anticipand esecul formatiunii la alegerile europarlamentare din noiembrie 2007.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea