Social

Institutul National de Statistica spune ca n-a „omorat“ nici un salariat

Articolul „Statistica a omorat 738.000 de salariati“, publicat in ziarul Gandul, a starnit sedinte in cadrul Institutului National de Statistica si dezbateri intre specialistii institutului si functionarii Casei Nationale de Pensii.

Concluzia acestor dezbateri ne-a fost comunicata de INS, intr-un limbaj specific: „Unitatea de observare utilizata de INS este salariatul, adica persoana care lucreaza in baza unui Contract individual de munca sau raport de serviciu, pe durata determinata sau nedeterminata , si care este valabil in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se colecteaza date. Nu sunt cuprinsi salariatii detasati la lucru in strainatate si cei care cumuleaza mai multe functii si nu au functia de baza la unitatea raportoare.

In cazul Casei Nationale de Pensii, “unitatea de observare” utilizata este contribuabilul la sistemul asigurarilor sociale de stat, care este definit, potrivit Legii 19/2000, dupa cum urmeaza: persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici; persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I; persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.
 
In privinta sferei de cuprindere, indicatorul publicat de INS se refera la salariatii din unitatile sectorului bugetar (incluse exhaustiv in cercetare) si la cei din unitatile economice cu 4 salariati si peste (exclusiv salariatii din unitatile cu 1 – 3 salariati); in timp ce indicatorul comunicat de CNPAS cuprinde toate categoriile de angajatori, indiferent de clasa lor de marime.“


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea