Social

Independentii n-au voie de la CCR pe liste

Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile Legii privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale, potrivit carora nu se admit liste de candidati independenti pentru functia de consilier.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata de Avocatul Poporului si se refera la prevederile articolului 48, aliniatul 3 din Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, potrivit carora nu se admit liste de candidati independenti pentru functia deconsilier.

"In procesul electoral, lista de candidati este proprie partidelor politice care, potrivit articolului 8, aliniatul 2 din Legea fundamentala, contribuie la definirea si exprimarea vointei politice a cetatenilor", se arata in comunicatul Curtii Constitutionale. Deciziile CCR sunt definitive si general obligatorii.

Legea permite independentilor sa candideze daca sunt sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste, insa interzice listele de candidati independenti la functia de consilier local .

Decizia CCR este cu atat mai interesanta cu cat, potrivit unui proiect legislativ adoptat saptamana trecuta de senatori, exista mari sanse ca oricum sa nu mai existe deloc liste. Daca si deputatii vor fi de acord, alegerea consilierilor locali si judeteni se va face dupa sistem uninominal.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea