Social

Independenta Kosovo va fi proclamata in aceasta saptamana

Premierul kosovar , Hashim Thaci , le cere sarbilor din provincie sa nu plece. Provincia Kosovo isi traieste ultimele zile intre granitele Serbiei. Acesta este mesajul premierului de la Pristina , fost lider al gherilei albaneze – Hashim Thaci. Intr-un editorial scris chiar de el pentru cotidianul „International Herald Tribune”, oficialul a anuntat ca „independenta este aici” si ca noul statut al provinciei va fi declarat in cateva zile. Acest lucru i-a pus insa pe jar pe oficialii de la Bruxelles, caci daca provincia Kosovo isi va proclama independenta in aceasta saptamana, sub impactul evenimentului, Slovenia (statul care detine presedintia UE) ar fi fortata sa organizeze o intalnire de urgenta a ministrilor din Consiliul Europei . Graba Pristinei ar da intregului proces „un gust de drama”, pe care chiar si oficialii kosovari incearca sa il evite. Pe de alta parte, presa kosovara (in mod special cotidianul „Koha Ditore”, cel mai influent ziar din provinicie) speculeaza ca, in ciuda declaratiilor lui Thaci, independenta ar putea fi proclamata de autoritatile de la Pristina la 17 februarie, cu numai o zi inainte de reuniunea Consiliului Afacerilor Generale si de Relatii Externe (CAGRE), relateaza B92.

Promisiuni de pace, armonie si crestere economica

Cu toate acestea, declaratiile premierului kosovar par sa pregateasca atat mass-media, cat si partenerii Pristinei pentru un pas grabit spre independenta. Thaci a tinut sa sublinieze atat in textul scris pentru IHT, cat si in cadrul unei vizite, pe care a afectuat-o marti la o familie de sarbi kosovari, ca el nu doreste ca cei 120.000 de sarbi sa paraseasca provincia, odata proclamat Kosovo ca stat. Mai mult, pentru a calma autoritatile de la Belgrad, primul ministru le-a promis sarbilor ca vor fi reprezentati in guvern si chiar ca va deschide un birou, in cadrul Executivului de la Pristina, care sa promoveze drepturile minoritatilor in actiunile si politicile guvernamentale. „Sarbii kosovari sunt o parte a sistemului nostru. Suntem pregatiti sa actionam impreuna cu ei pentru a construi un viitor bazat pe valori europene si institutii europene”, a explicat Thaci.

Intentiile Pristinei dinamiteaza -Serbia

Numai ca mesajul premierului kosovar a avut insa un cu totul alt efect asupra autoritatilor belgradene, mai ales ca, numai cu o zi mai inainte, Bruxellesul a dat unda verde unei misiuni civile in provincie. Mai exact, scena politica sarba s-a tensionat, coalitia de guvernamant din Serbia fiind pe punctul de a se prabusi. Astfel, premierul sarb, Vojislav Kostunita, a acuzat UE ca ajuta Kosovo, atragand Serbia intr-o „capcana” prin acordul de cooperare politica care ar urma sa fie semnat azi. Mai exact, el considera ca Bruxelles-ul ar constrange in fapt Belgradul sa recunoasca apropiata independenta a provinciei sale sudice cu majoritate albaneza. Drept urmare, autoritatile sarbe ar putea sa mai amane parafarea compromisului oferit de „Cei 27”, iar ultranationalistii ar putea obtine sansa de a ajunge la guvernare, daca premierul se va decide brusc sa-l paraseasca pe pro-occidentalul Boris Tadic si sa-l sustina pe marele invins al prezidentialelor de duminica, rusofilul . Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea