Social

#parinti #indemnizatie #copil

Indemnizatia mamelor ar putea scadea cu doar 15%

Noua propunere pentru scaderea indemnizatiilor de crestere a copilului este scaderea cu 15% a sumei primite acum de mame, 85% din veniturile obtinute in ultimele 12 luni.

Proiectul de ordonanta de urgenta prevede o scadere mai mica a veniturilor mamelor care raman acasa dupa ce au nascut, dupa ce s-a vehiculat ideea revenirii la o suma fixa lunara de 600 de lei.

Mamele ar putea primi de la 1 iunie indemnizatia scazuta doar cu 15%, dar nici aceasta solutie nu pare a fi agreata de mamele cu sugari .

Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait, sustine ca indemnizatia nu ar trebui sa scada in primele 6 luni de maternitate. O scadere ulterioara le-ar putea aduce pe acestea inapoi in campul muncii.

Lavinia Sandru , una dintre initiatoarele legii care a crescut indemnizatia de la 600 de lei la 85% din veniturile din ultimul an, a explicat ca adoptarea legii a dus la cresterea natalitatii in randul familiilor in care mama are studii superioare.

"Am reusit cu legea asta sa le incurajam, sa se gandeasca sa devina si mame si sa-si urmeze si cariera. Nu stateau foarte mult acasa, marea majoritate se intorceau dupa 5-6 luni la munca. Deci nu le ducea statul in spate, indemnizatia era un raspuns la o contributie a lor, daca tot vorbim atat de principiul contributivitatii", a declarat Lavinia Sandru pentru Romania Libera.

Bogdan Panait sustine mentinerea indemnizatiei la nivelul actual, insa atrage atentia asupra perioadei lungi in care aceasta este acordata. Romania este singura tara din Romania care ofera indemnizatia timp de doi ani, in timp ce alte tari sustin mamele doar intre 9 luni si un an.

Realitatea.net a lansat o campanie de strangere de semnaturi pentru mentinerea indemnizatiei pentru mame la nivelul actual. Petitia, pornita marti seara a strans deja peste 5.000 de semnaturi.

 

Citeste si

Mamele primesc mai putini bani "din solidaritate"

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea