Social

#bucuresti #cia #inchisoare

Inchisoare secreta CIA "pe o strada aglomerata din Bucuresti"

Bucurestiul a fost unul dintre amplasamentele inchisorilor secrete CIA, care a fost situata "pe o strada aglomerata din Bucuresti". Declaratia apartine fostului sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo si a fost publicata in cotidianul The New York Times.

Oficialul CIA a explicat cum i s-a cerut in martie 2003 sa ajute la amenajarea mai multor inchisori secrete in Europa unde ar fi urmat sa fie detinuti teroristi periculosi.

Centrul de detentie din Bucuresti ar avea o capacitate de sase detinuti si ar fi fost amplasat intr-o cladire renovata pe o strada aglomerata din capitala, sustin sursele cotidianului american.

Inchisorile au fost proiectate dupa acelasi plan, astfel incat prizonierii mutati dintr-un centru de detentie in altul sa fie dezorientati. Centrele au fost concepute pentru retinerea si interogarea, posibil tortura, unor membri importanti ai retelei teroriste al-Qaida.

Proiect sau realitate?

Romania a fost mentionata pe lista tarilor care au gazduit astfel de centre inca din 2005, dar oficialii au negat acuzatiile, iar comisia de ancheta de la Bucuresti nu a descoperit nici o dovada a existentei unui asemenea loc.

Norica Nicolai , sefa comisiei care a anchetat existenta unor centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei, a declarat ca aceasta informatie nu a fost descoperita in timpul cercetarilor pe care le-a condus.

Ea sustine insa ca dezvaluirea se refera la un plan de realizare al centrului de detentie secret. "De la proiect la realitate exista un pas care trebuie dovedit", a spus Norica Nicolai pentru Realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea