Social

Incheierea tratatelor cu Romania, pe agenda de securitate a Moldovei

Proiectul noii strategii de securitate a Republicii Moldova reafirma importanta incheierii tratatelor de baza si de frontiera cu Romania si necesitatea unui dialog politic intens cu Bucurestiul, la toate nivelurile. Documentul, elaborat de presedintie si aflat pe agenda dezbaterilor parlamentare din 16 mai, prevede si statutul de neutralitate a tarii.

"Relatiile cu Ucraina si Romania vor avea un caracter de parteneriat durabil si constructiv", se arata in proiectul intitulat "Conceptia securitatii nationale". Pentru Moldova este importanta incheierea tratatelor de frontiera si politic de baza cu Romania, iar relatiile cu Rusia vor avea un caracter pragmatic.

Statutul de neutralitate

Piatra de temelie a Con­ceptiei securitatii nati­o­nale este "statutul de neutralitate permanenta a Republicii Moldova". Acestui principiu ii va fi subordonat intregul sistem de securitate nationala , inclusiv relatia cu NATO, Moldova nedorind sa devina membra a aliantei. Contingentul militar al tarii va fi limitat la angajati pe baza de contract, care vor avea doar prerogative de aparare si de participare la operatiuni de mentinere a pacii.

De altfel, obtinerea de catre Chisinau a unor garantii internationale privind neutralitatea republicii este una dintre conditiile Moscovei pentru solutionarea conflictului transnistrean.

La summitul de la Bucuresti, presedintele Vladimir Voronin a solicitat recunoasterea statutului de tara neutra pentru Moldova. Potrivit documentului, o alta prioritate este aderarea la UE, proces care ar consolida securitatea tarii. Accentul ar urma sa fie pus si pe "restabilirea integritatii teritoriale" si retragerea trupelor ruse din Transnistria .

Pe de alta parte, una dintre amenintarile la adresa securitatii nationale este dependenta energetica "excesiva" de monopolurile straine.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea