Social

#protejare berze #fauna romania #barza alba #uite barza #recensamantul berzelor #berze #fauna Romaniei

Incepe recensamantul berzelor! Masura mai putin obisnuita, dar necesara pentru fauna Romaniei

Incepe recensamantul berzelor albe din Romania. Proiectul pilot se va desfasura in perioada iulie-august 2017 si isi propune sa puna bazele unui recensamant periodic, pentru o evaluare corecta a populatiei de berze albe din Romania.

Populatia estimata de berze albe este cuprinsa intre 180.000 – 220.000 perechi in Europa, in timp ce in Romania, numarul lor a fost estimat la 4.000 -5.000 de perechi.

Proiectul mai putin obisnuit a fost demarat de Societatea Ornitologica Romana (SOR) in colaborare cu Enel Romania. In acest sens, SOR lanseaza in premiera europeana aplicatia "Uite barza", disponibila tuturor utilizatorilor de smartphone, care vor sa se implice in protejarea acestei specii de pasari.

Barza alba foloseste ca suport pentru cuib stalpii retelelor de electricitate si acoperisurile caselor. Unul dintre cele mai mari pericole la care sunt supuse aceste animale este electrocutarea.

Barza alba este o specie protejata, iar primul pas pentru a o ajuta este identificarea numarului exact de perechi care au cuiburi si a puilor lor.

Astfel se doreste colectarea unor date riguroase privind cuibaritul berzei albe in Romania, prin implicarea intregii populatii ce are acces la un smarphone.

Proiectul are ca scop identificarea zonelor cu potential ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel incat companiile de distributie a electricitatii sa poata lua masuri pentru protejarea pasarilor, dar si a retelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice.

Credit foto: Razvan Dinica, Daniel Petrescu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea