Social

Incepe Postul Pastelui: atentie ce mincati!

Medicii nutritionisti avertizeaza asupra consumului de alimente nesanatoase din timpul postului, multe fiind "adevarate otravuri pentru organism intrucit pot genera boli grave ", a declarat, ieri, Simona Tivadar, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice. Peste trei zile incepe Postul Pastelui . "Din pacate, cei mai multi oameni vor sa posteasca, dar sint numai cu gindul la mincare. De frica foamei, maninca tot ce le iese in cale, sigur fara carne si brinza. Astfel ca alimentele de baza din post sint pentru foarte multi cartofii prajiti si tipuri variate de foietaj, cumparate de oriunde", a adaugat specialistul de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, cu trei zile inainte de intrarea in Postul Pastelui. In opinia medicului, nimic nu este mai gresit decit aceste doua tipuri de alimente cu un aport crescut de grasimi vegetale hidrogenate. "In SUA, dar si in Europa civilizata este o adevarata campanie importiva fast food-urilor care utilizeaza uleiul de palmier si de cocos, intrucit grasimile vegetale hidorgenate - care au invadat piata romanesca - sint aterogene, adica favorizeaza imbatrinirea prematura a vaselor de singe si formarea unor `dopuri de grasime`", a mai spus Simona Tivadar. Specialistul recomanda celor care vor sa faca un bine organismului lor in acest post sa manince multe fructe si legume prospete, sau fierte, taitei cu varza, orez, ciorbe si supe de legume, dar si placinte cu aluat de piinie, adica mai putin foietaj. De asemenea, nu este recomandat consumul bauturilor dulci, care nu fac altceva decit sa sporesca secretia de insulina si senzatia de foame. Lipsa proteinelor animale din organism, timp de 40 de zile, nu este catastrofala, mai ales daca alimentele consumate sint bine preparate. "Cele mai mai cantitati de proteine vegetale sint continute de fasole, ciuperci, alune porumb, mazare si soia. Este recomandat si consumul de cartofi fierti sau copti, mincare si ciorba, conopida, brocoli sau ghiveci de legume cu morcov si telina. Gospodina romaneasca este foarte inventiva si poate prepara retete cit mai sanatoase din legume si fructe. "Nu tinem post ca sa ne indestulam", a mai spus medicul Tivadar, apreciind ca ar fi indicat ca programul alimentar sanatos sa fie permanent, nu numai in anumite perioade din an, intrucit "organismul uman nu este un motor pe care il cureti si merge din nou bine, el trebuind mentinut in forma continuu".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea