Social

#superstitii post # traditii post #dezlegare la peste #postul craciunului

Incepe postul Craciunului. Ce trebuie sa faci ca sa-ti mearga bine

Postul Craciunului incepe pe 15 noiembrie si se va incheia in ziua Nasterii Domnului Iisus, pe 25 decembrie. In cele 40 de zile, cei care postesc pot manca doar produse vegetale, fara carne si produse lactate, iar in toate zilele de sambata si duminica au dezlegare la peste. Postul Craciunului este insotit insa  de o sumedenie de superstitii si traditii pe care multi dintre romani le respecta cu sfintenie pentru a le merge bine.

Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.

Unul dintre obiceiurile din perioada postului este spalarea veselei cu cenusa sau lesie, ca sa nu mai aiba nicio urma de carne sau derivate ale acestor produse. Totodata se obisnuieste ca la intrarea in postul Craciunului, mai exact dupa Lasatul Secului, toate oalele sa fie puse cu gura in jos, pentru membrii casei sa fie feriti de orice paguba sau boala.

O superstitie a postului Craciunului ne spune ca daca in postul Craciunului este mai cald decat ar fi normal pentru aceasta perioada, atunci primavara va aduce multe ploi.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea