Social

# usi antifoc #incendii #siguranta

Incendiile si usile antifoc: Ce trebuie sa stii pentru siguranta ta

Din nefericire, nu toate evenimentele neplacute pot fi prevazute. Este si cazul incendiilor, ce pot aparea spontan si pot degenera foarte rapid, cuprinzand arii intregi in doar cateva minute.

Chiar daca o catastrofa nu poate fi evitata complet, in avans, efectele sale pot fi diminuate semnificativ cu masurile de precautie potrivite. In cazul unui incendiu, usile antifoc reprezinta o alegere inspirata, care poate salva vieti.

Iata cum functioneaza acestea si de ce ar trebui sa le iei in considerare pentru afacerea sau locuinta ta!

Usile antifoc sunt fabricate din materiale care intarzie sau impiedica raspandirea focului dintr-o arie afectata de incendiu in celelalte incaperi ale cladirii. Acesta sunt galvanizate si prevazute cu garnituri termoexpandabile, iar cel mai intalnit material folosit este tabla de otel zincata, umpluta cu material termoizolant.

Daca te gandesti ca asemenea usi sunt necesare doar in spatiile unde legea o cere, trebuie sa stii ca o usa antifoc poate preveni situatii neplacute chiar si la tine acasa.

De exemplu, specialistii recomanda montarea de usi antifoc la camerele in care focul poate deveni o problema, printre care bucataria sau chiar dormitorul, daca obisnuiesti sa folosesc placa de par, ondulator sau alte produse inflamabile.

In ce spatii mai sunt utile usile antifoc?

Usile care intarzie extinderea flacarilor sunt extrem de utile si pot salva vieti in contextul unui incendiu de mici dimensiuni sau chiar si unui eveniment scapat de sub control. Iata unde pot fi ele montate:

  • In spitale;
  • In centre comerciale;
  • In scoli si gradinite;
  • In hoteluri;
  • In cladiri de birouri;
  • In cladiri de locuit;
  • In garaje subterane;
  • In hale industriale si fabrici.

Asadar, o usa antifoc poate fi montata aproape oriunde si, chiar daca reprezinta o investitie financiara semnificativa, ea poate fi elementul cheie pentru oprirea timpurie a unui incendiu neasteptat.

Ce tipuri de usi antifoc exista pe piata?

Normale, cu deschidere reversibila sau glisante

Pe langa usile standard, exista si usi antifoc cu deschidere reversibila, dar si usi glisante. Acestea din urma sunt recomandate in special in industrie, in comert, pentru garaje sau ateliere. Pozitia lor generala este cea deschisa, ele inchizandu-se in cazul unui incendiu, limitand aria de raspandire a focului. Acestea sunt montate pe o sina amplasata in partea superioara a usii si se pot inchide automat la detectarea de fum sau foc.

Din metal sau din lemn tratat special

Majoritatea usilor antifoc sunt confectionate din metal, iar acestea pot rezista la temperaturi extreme si pot opri raspandirea incediului pana la trei ore. Ele au nevoie de balamale solide, iar aspectul lor poate fi destul de masiv.

Cu toate acestea, unele situatii impun si folosirea unor usi cu aspect ceva mai subtil si mai elegant, caz in care se apeleaza la usile antifoc fabricate din lemn. Acestea sunt des intalnite in hoteluri si au rezistenta medie de 30-90 de minute in fata focului. Pe langa lemn, usile antifoc contin alte substante care ofera, de fapt, rezistenta in fata incendiilor, pastrand aspectul unei usi normale.

Rezistenta la foc de la 30 de minute pana la 3 ore

Usile antifoc pot rezista in conditii de incendiu de la minimum 30 de minute si pana la 180 de minute. Acestea au grade diferite de rezistenta, iar investitia ta va fi direct proportionala cu durabilitatea produsului in conditii extreme. Astfel, poti alege usi rezistente timp de 30, 45, 60, 90, 120 sau chiar 180 de minute, in functie de locul in care vei monta usa si necesitatile tale.

Orice varianta ai alege sa achizitionezi, asigura-te ca optezi pentru un produs de calitate superioara, care sa fie eficient in orice situatie. Odata cumparata, usa trebuie sa fie montata corect, respectand indicatiile tehnice specifice.

Sursa foto:  https://www.pexels.com/photo/door-handle-key-keyhole-279810/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea