Social

#republica moldova #moldova #chisinau #alegeri #voturi

In Republica Moldova a inceput astazi renumararea voturilor

Republica Moldova, in febra renumararii voturilor. Procesul de renumarare a inceput in aceasta dimineata in intreaga tara, sub monitorizarea observatorilor OSCE , insa in lipsa principalelor trei partide de opozitie . Acest proces este primul de acest fel inregistrat in tara vecina.

De la renumararea voturilor, care a fost stabilita sa se desfasoare numai astazi pe intreg teritoriul tarii lipsesc insa trei partide de opozitie: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM, PL si AMN), procesul fiind supravegheat de "numai" 11 observatori OSCE, numar considerat prea mic pentru toata tara.

Repetarea numararii voturilor a inceput in aceasta dimineata la ora 08:00, atunci cand birourile electorale din toata tara au deschis sacii care contineau buletinele de vot, noteaza Realitatea TV. La acest proces au participat numai trei partide: Partidul Comunist , Partidul Popular Crestin-Democrat si Partidul Democrat, ai caror reprezentanti se afla in toata tara. Rezultale renumararii vor fi facute publice la sfarsitul zilei si vor fi prezentate joi Curtii Constitutionale, care se va pronunta asupra validarii scrutinului.

Rezultatele alegerilor din 5 aprilie, castigate de Partidul Comunist, au fost contestate de partidele aflate in opozitie, Chisinaul fiind timp de cateva zile locul de desfasurare a unei mici revolutii. Tinerii moldoveni au iesit in strada, au luat cu asalt Palatul Prezidential si Piata Marii Adunari Nationale, protestand fata de fraudarea alegerilor.

Desi au salutat decizia renumararii voturilor, partidele de opozitie au spus ca isi vor indrepta atentia catre listele de participanti la vot. Conform declaratiilor unor observatori ai alegerilor, pe listele de vot erau trecute drept prezente la sectia de votare, persoane care decedasera in urma cu cativa ani. In plus, persoane care nu se aflau in tara in respectivul moment, au fost mentionate ca ar fi votat iar pe diferite adrese de locuinte erau trecute cate 4-5 persoane fictive. PLDM, PL si AMN sustin ca pe liste au fost incluse ilegal peste 400.000 de persoane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea