Social

In Armata se fura pe rupte

Ministerul Apararii Nationale a inregistrat, in 2005, pagube materiale de peste 68 miliarde de lei vechi si cheltuieli nejustificate de aproximativ 37 milioane de dolari, se arata intr-o analiza a activitatii pe anul trecut a MApN, prezentata de ministrul Teodor Atanasiu parlamentarilor din Comisiile de aparare.

Corpul de control al ministrului a anchetat, in 2005, 41 de cazuri semnalate pe diverse canale si a aplicat 33 de sanctiuni disciplinare , inclusiv unor generali si ofiteri cu grade superioare. Cele 37 milioane de USD au fost alocate de MApN pentru achizitionarea unor echipamente pentru modernizarea unor masini de lupta pentru infanterie (MLI-84), 79 de tunuri si 79 de turele neputand fi integrate respectivelor echipamente.

Materialul prezentat de Atanasiu precizeaza ca peste 29 miliarde de lei au reprezentat pagube ale investitiilor in constructii - depistate de Corpul de control la unitati din subordinea Directiei Domenii si Infrastructuri - alte 32 de miliarde fiind "aruncate" de Comandamentul Logistic Intrunit pentru cumpararea de tesatura speciala (RIPSTOP) pentru echipament.

In opt cazuri, ministerul a sesizat Parchetele militare sau Departamentul National Anticoruptie. Potrivit unor surse parlamentare, Teodor Atanasiu a anuntat ca DNA a deschis 14 dosare penale mai multor cadre militare superioare pentru achizitiile nejustificate de tesaturi speciale. Ministerul Apararii Nationale a inregistrat, in 2005, pagube materiale de peste 68 miliarde de lei vechi si cheltuieli nejustificate de aproximativ 37 milioane de dolari, se arata intr-o analiza a activitatii pe anul trecut a MApN, prezentata de ministrul Teodor Atanasiu parlamentarilor din Comisiile de aparare.

Potrivit textului, Corpul de control al ministrului a anchetat, in 2005, 41 de cazuri semnalate pe diverse canale si a aplicat 33 de sanctiuni disciplinare, inclusiv unor generali si ofiteri cu grade superioare. Cele 37 milioane de USD au fost alocate de MApN pentru achizitionarea unor echipamente pentru modernizarea unor masini de lupta pentru infanterie (MLI-84), 79 de tunuri si 79 de turele neputand fi integrate respectivelor echipamente. Materialul prezentat de Atanasiu precizeaza ca peste 29 miliarde de lei au reprezentat pagube in investitii in constructii - depistate de Corpul de control la unitati din subordinea Directiei Domenii si Infrastructuri - alte 32 de miliarde fiind "aruncate" de Comandamentul Logistic Intrunit pentru cumpararea de tesatura speciala (RIPSTOP) pentru echipament.

Romania ar putea trimite trupe si in alte misiuni internationale
Strategia lui Atanasiu pentru 2006, expusa parlamentarilor, are in vedere continuarea operatiunilor pe care Romania le desfasoara in cadrul misiunilor NATO, UE, ONU si OSCE. "Analiza factorilor de risc in continua evolutie pe plan international nu exclude posibilitatea unor noi participari cu forte, fapt care impune asigurarea atat a resurselor, cat si a nivelului adecvat de pregatire operationala", se mai arata in document. Programele de achizitii prevazute pentru anul in curs au in vedere obtinerea unor categorii de tehnica si sisteme complexe de armament, interoperabile NATO, cum ar fi avioane multirol, vanatoare de mine, transportoare blindate pentru trupe sau sisteme de comanda.

Tot in 2006, ministerul va elabora o noua Strategie Militara a Romaniei, pe baza Strategiei de Securitate Nationala, plecata de la Cotroceni, si va definitiva noua structura de forte in perspectiva anului 2015.

Generalii (r) Maciuca si Tilinca, salt inainte la DNAGeneralii in rezerva Marin Maciuca si Adrian Tilinca, comandant, respectiv, loctiitor al Comandamentului Logistic Intrunit al Statului Major General al Armatei, sunt urmariti penal de procurorii anticoruptie. Ei sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave . In acelasi dosar a inceput urmarirea penala impotriva altor 13 cadre superioare ale armatei (4 ofiteri superiori in rezerva si 9 activi), cercetati pentru aceeasi infractiune.

Conform procurorilor, in perioada septembrie 2003-februarie 2004, cei 15 invinuiti si-au incalcat atributiile de serviciu in ceea ce priveste incheierea unui contract cu firma germana Texplorer Gmbh, ce a avut ca obiect achizitionarea de tesaturi tip Ripstop, folosite pentru confectionarea de uniforme militare.

Anchetatorii sustin ca prejudiciul estimat se ridica la peste 3 milioane de euro. In martie 2005, generalul Marin Maciuca a fost schimbat din functia de sef al Comandamentului Logistic, dupa o ancheta interna a MapN. El a fost acuzat ca, in 2004, ar fi fost implicat in incheierea contractelor de asigurari ale masinilor Armatei cu firma ARDAF, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea