Social

In 2004, in Romania s-a piratat de 28 mil. dolari

Protectia proprietatii intelectuale este una dintre marile probleme ale noului mileniu, aspect cu greu stapanit de oficialitatile lumii. Pe raportul anual, publicat de "International Intellectual Property Alliance", unde sunt monitorizate (supravegheate) aproximativ 70 de state, Romaniei apare la sectiunea 301, capitolul "Watch List", alaturi de alte state, precum Ungaria, Italia sau Venezuela. Raportul detaliaza anual rezultatele supravegherii proprietatii intelectuale in tarile in care Statele Unite ale Americii au acord bilateral comercial. Cele mai grave pozitii le ocupa statele Pakistan, Federatia Rusa si Ucraina, care sunt pozitionate la capitolul "Prioryty Foreign Country". Numai in Ucraina, de pilda, in 2004 s-a estimat ca pirateria inregistrarilor muzicale a adus o pierdere de 115 milioane de dolari.

Metode de calcul neclare

In 2004, acest raport releva ca in Romania s-au facut operatii de piraterie la nivelul a 28 milioane de dolari, din care 18 milioane numai in industria muzicala, restul plasandu-se in domeniile video, soft si carte.

Aceste date s-au facut pe baza unei centralizari a datelor trimise de asociatiile private antipiratare, printre care se numara Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania, Ro-Act (Romanian Organisation Against Copyright Theft) si Av. Nicolae Burchel si Asocatii - BSA (reprezentantii mai multor companii de soft in Romania). Acestia din urma s-au folosit de studiile unui "institutut independent, IDC, realizate pe baza unor metode stiintifice", potrivit Magdei Popescu, partener al BSA.

Acest tip de supraveghere este unilateral, dinspre SUA spre celelalte tari partenere, iar pirateria estimata de oficialii americani la ei acasa nu este publicata pe site-ul IIPA. Rodica Parvu, director general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, ne-a declarat ca nu considera cifrele reale, dintr-un simplu motiv: cei care au realizat calcule nu i-au putut arata metodele prin care au ajuns la acest rezultat. Nici macar efortul (imens) al Politiei nu este justificat. In anul precedent, la Legea 8 privind dreptul de autor s-au solutionat 11.215 (?!) dosare, din care doar 126 au fost fapte constatate. Restul s-a solutionat prin impacarea partilor, prin neinceperea urmaririi penale, scoatere de sub urmarire penala. Doar 101 persoane au fost trimise in judecata, iar pagubele estimate au ajuns la 6,1 miliarde de lei.


Autopiratare la casele de discuri?!

Pe plan local, pirateria infloreste fara nici o jena pe toate filierele. Fiecare dintre partile implicate stie cate ceva, dar teama, interesele si mai ales veniturile financiare nu sunt argumente solide pentru eventualele plangeri sau declaratii. Se aude de cate un depozit descoperit, in care se fabrica ilegal cA3pii sau se falsifica fonograme, sau de cate un artist care este pagubit de propria casa producatoare etc.

O situatie cunoscuta este cea a interpretului Mircea Rusu, care si-a editat mai multe albume la RBA. In 2003 incepe colaborarea cu Media Services, patronata de Dan Popi, pentru editarea acelorasi albume. Radu Baron , patronul RBA, declara ca i-a avertizat si pe artist, si pe Dan Popi ca "cele doua albume sunt cumparate de RBA, cesiune exclusiva, inscrise la ORDA pe numele nostru. Il avertizez pe Popi ca, daca va lansa pe piata albumele, intram in conflict. Nu a tinut cont de nimic si a aparut pe piata, o magarie dupa parerea mea". Baron spune ca nu este singura fapta a boss-ului de la Media Services. Despre Popi se vehiculeaza de mult ca (ar) vrea sa monopolizeze piata muzicala romaneasca.

Despre o chestiune asemanatoare ni s-a plans si Nicolae Serbu, despre care am mai scris in alte randuri. Acuzatiile sunt grave si se refera exclusiv la doua personaje din lumea industriei muzicale: Ovidiu Stroescu, presedintele UPFR , si Dan Popi, "grup mafiot de doi bani", care a "dorit monopolizarea pietei muzicale". Potrivit lui Serbu, acestia "scoteaua pe piata, sa spunem, 100.000 de CD-uri cu un artist, declarau vandute 5.000 de unitati, autopiratandu-se si exploatand artistii la maxim fara nici un efort financiar. Acestia nu primeau nici macar ce se declara vandut, procentul de mizerie de maximum 7%. De aici reies evaziunea fiscala si sclavia la care sunt supusi artistii", este de parere proprietarul marcii "Atomic", incheind: "Desi au fost prinsi de politie undeva in zona Pieptanari, totul a fost musamalizat...".

Pana si artistii au inceput, pe fata, sa-l evite pe Dan Popi. Numai ieri, Popi a avut un schimb de replici aprins cu solistul Claudiu Mirica , ex-Stigma.

Potrivit unor zvonuri, Mirica ar fi semnat un contract cu Media Services, cu toate ca este in tratative cu alta casa de discuri. "Nu am semnat, nu voi semna si nici nu am intentionat vreodata sa semnez cu ei", ne-a spus Claudiu Mirica. Am incercat sa-i contactam pe Ovidiu Stroescu si Dan Popi, insa nici unul nu a raspuns la telefon.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea