Social

Imunitate fara frontiere

Romania se pregateste sa primeasca un stegulet rosu de la UE pentru modestia reformelor in ce priveste Justitia si lupta impotriva coruptiei.
 
Termenul „modestia“ este de altfel exagerat, in fapt, s-ar putea mai degraba vorbi despre pasi inapoi in ce priveste respectivele domenii, incepand cu castrarea Legii ANI si sfarsind cu imposibilitatea de validare a votului de marti din Parlament, din motive de cvorum , in privinta ridicarii imunitatii dlor Nastase si Mitrea pentru ca dosarele lor sa poata ajunge in instante in conformitate cu solicitarea DNA.

De altfel, semnele proaste s-au manifestat inca din saptamana precedenta, cand Comisia de specialitate a Camerei Deputatilor a decis, cu o zdrobitoare majoritate, doar deputatii PD-L votand impotriva, sa recomande plenului sa voteze impotriva ridicarii imunitatii.

Saptamana trecuta ma intrebam daca, impotriva procedurilor din societatile evoluate si a opiniei publice, plenul va avea tupeul sa procedeze in acest fel.

Acum, ce sa ma mai intreb? De teama opiniei publice si a reactiilor europene, plenul nu a votat impotriva, ci a gasit o solutie mai ingenioasa si complet lasa - s-a ingrijit sa nu existe cvorum! Sa fiu limpede. Nu este vorba, aici, nici de o clasa de elevi care chiuleste de la lectii, nici de o adunatura de betivani care au sters-o de la munca la carciuma pentru a urmari, „pe plasma“, in aburi de bere, un meci de la Campionatul European! Nu, este vorba despre Parlamentul Romaniei, despre niste sute de ipochimeni carora le-am incredintat prin vot democratic treburile publice si, laolalta, destinele noastre.

Daca intr-o chestiune tehnica - ei nu trebuiau sa-i declare pe dnii Nastase si Mitrea vinovati, ci sa lase Justitia sa stabileasca daca sunt sau nu - acesti invechiti in rele au procedat atat de las si ticalos , ce putem astepta atunci cand este vorba despre lucruri care tin de substanta activitatii lor, de legiferare? Nimic bun, desigur. Este clar ca definirea imunitatii la noi nu are nimic in comun cu modul in care este conceputa aceasta in lumea civilizata, unde acopera doar declaratiile pur politice.

La noi poti sa furi, sa ucizi pe careva si colegii vor avea grija sa-ti protejeze imunitatea pana la moarte. Cum poti schimba legea, ca ei fac legile? Printr-o viguroasa presiune a societatii civile si a corpului social in ansamblul sau. Altfel, transformam banul public in punga lor exclusiva, iar noi devenim tintele lor vii. Sa nu ne miram cand ne vor urmari cu carabina pe strazi!
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea