Social

#imbalsamare mort # imbalsamare decedat #Servicii Funerare #imbalsamare

Imbalsamarea decedatului - ce presupune acest proces

Imbalsamarea este procedura prin care se conserva un cadavru de om sau animal. Scopul acestei proceduri este aceea de a opri procesul de descompunere produs de actiunea bacteriilor, aparut la cateva ore dupa decesul persoanei sau al animalului. Desi oprirea procesului de descompunere nu este completa, cel putin va fi incetinit considerabil. Imbalsamarea se efectueaza cu scopul de a pastra un aspect natural si viu al corpului persoanei decedate pana la funeralii, prevenind totodata si infectii care se pot raspandi la cei prezenti la ceremonie.

Imbalsamarea este o procedura ce intra in gama de servicii pe care le ofera firmele de pompe funebre. Acestea ofera servicii funerare complete precum: imbalsamarea se face de catre o persoana specializata in stiinta imbalsamarii careia ii revine sarcina de a pregati corpul decedatului inainte de inmormantare. Aceasta procedura se efectueaza numai in urma emiterii certificatului constatator de deces, facand parte din acele servicii funerare obligatorii prin lege fara de care nu se poate efectua transportul funerar, nu se poate depune decedatul la capela sau biserica si nici nu se poate incinera, fiind realizata numai de personal calificat. Ulterior se va emite certificatul de imbalsamare.

Astazi, imbalsamarea se efectueaza in doar câteva ore si presupune aplicarea unei metode artificiale de conservare a decedatului prin injectarea acestuia cu substante fluide care impiedica descompunerea. De obicei este facuta prin introducerea in vene si in artere, precum si in cavitatea abdominala si toracica a unei cantitati corespunzatoare de substante pentru imbalsamare. De-a lungul anilor, au aparut si au fost folosite tot felul de solutii, insa din motive economice si de siguranta, cel mai mult se foloseste formaldehida.

Imbalsamarea presupune:

  • Injectarea cu substante chimice dezinfectante in sistemul arterial al decedatului;
  • Pozitionarea membrelor pentru atenuarea efectului rigor mortis;
  • Sangele este scurs din corp prin artere si vene care apoi sunt umplute cu solutia de imbalsamare, o combinatie de formaldehida, metanol, etanol, fenol si vopsea pentru simularea culorii pielii;
  • Indepartarea fluidelor din corp si spalarea acestuia cu sapun antibacterian;
  • Pentru imbalsamarea cavitatii abdominale se executa o mica incizie in apropierea buricului si apoi, cu ajutorul unui instrument de drenaj, organele interne sunt golite de continutul gazos si lichid; ulterior este pompata substanta de imbalsamare, iar dupa aceea se inchide incizia prin coasere;
  • Folosirea de ceara si machiaj pentru a restaura parti ale corpului daca acestea au suferit traume si a da un aspect pielii apropiat de cel viu.

Imbalsamarea este originara din Egipt, egiptenii incepand sa practice acest obicei in urma descoperirii unor corpuri perfect conservate in nisipul desertului. Imbalsamarea mortilor la egipteni avea si motivatii religioase: corpul urma sa fie folosit pentru eternitate, dupa readucerea la viata, de aceea i se acorda o importanta deosebita. Nu exista nici o consemnare scrisa despre pasii procesului de imbalsamare la egipteni astfel incat procedura egipteana de imbalsamare ramane o necunoscuta si in ziua de azi.

Imbalsamarea, in realitate, amana procesul de descompunere deoarece intr-un final, conform Bibliei, ne vom transforma in tarana, deoarece de acolo ne tragem. Insa exista acea perioada de la momentul decesului si pana la fnmormantare in care trupul trebuie conservat. Mai ales daca membrii familiei sau prietenii vin de la distanta si doresc sa vada corpul neinsufletit, sau daca vorbim despre repatriere care este un proces de durata, cand obligatoriu trupul persoanei decedate trebuie imbalsamat.

Dupa finalizarea procedurii de imbalsamare, corpul decedatului va fi pregatit prin cosmetica mortuara, servicii pompe funebre ieftine, efectuate cu profesionalism de cei cu experienta in acest domeniu.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea