Social

# pilula a doua zi # riscuri pilula #pilala contraceptiva #boala crohn

Iei pilule contraceptive? Ce boala grava risti sa faci!

Dcaa iei pilule contraceptive regulat sau se intampla des sa iei pilula de a doua zi, ai un risc triplu de a dezvolta boli incurabile ale sistemului digestiv, au avertizat medicii, potrivit presei britanice. 

Medicul Hamed Khalili, gastroenteorolog la Harvard (SUA) a declarat sambata ca in ultimii 50 de ani, numarul pacientelor diagnosticate cu boala Crohn a crescut de doua-trei ori. Unul dintre motive ar putea fi schimbarea dietei, insa medicul american sustine ca un amplu studiu a aratat ca de fapt pilulele contraceptive ar putea sta in spatele acestor cifre ingrijoratoare. Astfel, femeile cele mai predispuse sa fie diagnosticate cu aceasta boala sunt cele care au luat 5 sau mai multi ani tratament anticontraceptiv. Riscul este chiar mai mare in cazul celor care iau pilula de a doua zi, unde concentratia hormonala este mult mai mare. 

Totusi, sustine medicul care este practician la Massachusetts General Hospital din Boston, subliniaza ca simpla utilizare a pilulei nu este o conditie suficienta pentru a face aceasta boala a sistemului digestiv. "Genetica joaca un rol important, este foarte clar este ca incidenta aparitiei bolii Crohn este o combinatie a factorului genetic si al utilizarii pilulei. Combinate, cele doua cresc considerabil posibilitatea de a dezvolta aceasta boala", a declarat dr Khalili, potrivit dailymail.co.uk. 

Boala Crohn este o maladie ce nu se poate vindeca si care afecteaza tractul digestiv. Printre simptome se numara dureri adominale si diaree, stare generala de rau, pierderea apetitului si scaderea in greutate, anemie, ulceratii bucale, stare generala de epuizare fizica. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea