Social

Iasi, orasul crimelor odioase

Cand spui Iasi te gandesti la capitala culturala a Moldovei. Daca te uiti insa pe statisticile politiei, asociezi orasul cu o alta notiune: "crima".
Desi numarul omorurilor a scazut in 2005 la 25 fata de 37, in 2004, an in care Iasiul s-a detasat categoric, ocupand locul 1 in topul national al criminalitatii, de numele capitalei culturale a Moldovei se leaga cateva din cele mai infioratoare cazuri din tara.
Fratele pofteste la corpul surioarei si ii ia viata. Cel mai bun prieten iti insceneaza rapirea, cere rascumparare , iar apoi te ucide. Manat de porniri animalice, baiatul de 17 ani ucide fetita de 9 ani a vecinilor de pe acelasi palier. Sunt cateva dintre ororile care i-au socat pe ieseni, iar lista poate continua. Are ieseanul in sange o gena criminala?
"Sarac, fara studii, in general dependent de bauturi alcoolice si membru al unei familii dezorganizate", au schitat procurorii profilul general al infractorului. Exista insa si cazuri atipice de crima in care autorul are o situatie materiala sau familiala buna, acest gen fiind de altfel si cel mai mediatizat.
Armele folosite de ucigasi sunt variate: de la toporul si furca predominante in mediul rural, in oras sunt nelipsite cutitul, latul si chiar furculita (un student si-a ucis iubita cu zeci de lovituri de furculita).
Cei mai multi autori de crime au varste intre 20 si 30 de ani, varsta "marilor dorinte", cat si a marilor frustrari.
Cel mai batran criminal are insa 86 de ani. Este vorba de un batran din localitatea Podu Iloaiei (judetul Iasi) care si-a omorat sotia. Ucigasul nu a supravietuit mult timp sotiei. Cateva luni dupa fapta a decedat. La polul opus, cei mai tineri criminali sunt doi pustani, unul de 14, iar celalalt de 17 ani. Primul si-a rapit prietenul pentru a cere familiei acestuia rascumparare.
Vazand ca nu-i iese pasienta, Constantin Tuluc si-a ucis amicul, sufocandu-l cu o punga de plastic. In fata anchetatorilor a spus ca s-a inspirat dintr-un film. Celalalt criminal adolescent a reusit sa revolte intreaga tara prin grozavia faptei. E Robert Ciobanu, individul care a ucis-o pe Larisa Chelaru, fetita de 9 ani a vecinilor de pe acelasi palier.

Topul ororii

Cu sange rece
2005. Robert Ciobanu, 17 ani, socheaza o tara intreaga, povestind cu raceala cum a siluit-o si a ucis-o pe Larisa, fetita de noua ani a vecinilor de palier si surioara prietenului lui.

Crima in lumea buna
2004. Dupa 30 de ani de casnicie, avocata Elena Domnaru e ucisa de sotul ei, Ovidiu. Motivul: gelozia

Comandoul mortii
2004. Elvira Belosinschi (62 de ani) e violata si omorata cu salbaticie, de un "comando" de pustani, pentru a fi jefuita de o avere inexistenta.

Tragedia greaca de la Catacombe
2004. Ana Maria Ceobanu, eleva de 16 ani, a fost violata si omorata de propriul frate, Ionut (22 de ani) in catacombele de la Cub, chiar langa Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Caz dificil, rezolvat dupa sapte luni, incestul incheiat tragic provocand oroarea opiniei publice.

Pedofilul ucigas
2000. Pedofilul Viorel Chirila il violeaza si apoi il ucide pe minorul Adrian Cutca (15 ani), pe dealul Caprita.

Omorata cu furculita
1999. In plina criza de gelozie, Ciprian Bujdu, student la Facultatea de Constructii, isi omoara cu zeci de lovituri de furculita iubita, Dana Spataru, studenta la Drept.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea