Social

Iacobov si-a pus averea la adapost in duminica alegerilor

Corneliu Iacobov a pregatit transferul unor proprietati in functie de rezultatul alegerilor. Hotelul Bulevard l-a vindut in duminica in care Basescu iesea presedinte.

Persoanele din anturajul lui Corneliu Iacobov spun ca acesta ar fi fost luat prin surprindere in 1996, cind CDR a cistigat alegerile, iar el a fost silit sa plece la studii in America doar cu citeva sume din cele adunate ca fost presedinte al II Moldova. Pentru ca tragedia sa nu se repete, Corneliu Iacobov si-a pus in 2004 afacerile la adapost, pregatindu-se si pentru cea neagra evolutie istorica posibila - pierderea alegerilor de catre PSD si eventuala declansare a unei campanii anticoruptie, mai eficienta decit cea a lui Emil Constantinescu.

Promisiune de vinzare in cinci ani

Lovitura de gratie, prin care Corneliu Iacobov a suflat de sub nasul procurorilor 2,3 milioane de euro, a fost data pe 12 decembrie 2004, in chiar ziua cind s-a disputat al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, in duminica aceea, Corneliu Iacobov i-a vindut omului de afaceri Nicolae Dumitru, patronul Grupului Niro, Hotelul Bulevard din Bucuresti. Tranzactia a fost premeditata, dovada fiind actele anterioare incheiate intre firmele celor doi. Afacerea a fost conceputa cu final deschis, in functie de felul in care urma sa iasa PSD-ul din alegeri. Pe 22 octombrie 2004, Iacobov semneaza o promisiune de vinzare a Hotelului Bulevard catre Niro.

Cinci zile mai tirziu, cei doi inregistreaza documentul cu o valabilitate de cinci ani. Cu alte cuvinte, pe 27 octombrie 2004, Iacobov promite sa-i vinda firmei Isoconstructor, din grupul de societati Niro, actiunile sociale de la Turistica SRL, firma ce detinea Hotelul Bulevard, pina pe data de 27 octombrie 2009, data care depaseste viitoarele alegeri parlamentare din 2008, la care PSD ar putea reveni la putere. Pe 12 decembrie 2004, Traian Basescu face insa tuturor surpriza de a-l invinge pe Adrian Nastase, si Iacobov reactioneaza prompt: semneaza actul de vinzare a Hotelului Bulevard.

Politistii mai gasesc doar o hirtie

Pe 14 ianuarie 2005, cind politistii vor sa puna sechestru pe cladirea de linga Universitate, actul de vinzare-cumparare dintre Turistica SRL si Isoconstructor iese la iveala, cu tot cu data stranie 12 decembrie 2004. Iar pe 20 ianuarie 2005, la Registrul Comertului se opereaza toate modificarile necesare pentru ca povestea Hotelului Bulevard sa fie lichidata pentru totdeauna: este depus actul de vinzare din 12 decembrie, se reduce capitalul social detinut de Turistica SRL la Hotel Bulevard SRL, cu 84,31 miliarde de lei (suma data de Niro pentru hotel), si se schimba denumirea firmei, din Hotel Bulevard SRL in General Consulting Grup SRL (GCG SRL).

Consultant la Monte Carlo

Despre cele 84,31 miliarde de lei, echivalentul a circa 2,3 milioane de euro, surse din justitie sustin ca ar fi banii intrati in conturile Monaco blocate de Parchetul General. Corneliu Iacobov a negat insa, si ne-a declarat ca banii rezultati din singura afacere pe care a pus-o vreodata la cale cu Niro au fost virati in conturi din tara. Tot el spune ca la Monte Carlo au fost descoperiti 750.000 de euro proveniti din consultanta pe care firmele sale cu sediul in strainatate au acordat-o unor firme straine. Nu doreste sa deconspire numele partenerilor respectivi, dar a insistat ca nu este vorba despre Nicolae Dumitru de la Niro.

Ce n-au mai gasit procurorii

Hotelul Bulevard este doar ultima afacere prin care Iacobov a tinut sa lase autoritatile romane cu buzele umflate in incercarea de a recupera imensele pagube contabilizate de imperiul RAFO la bugetul de stat. In momentul sechestrului din 14 ianuarie 2005, Iacobov nu mai detinea pe numele sau , al firmelor sale ori al intermediarilor prin care le cumparase nici un activ pe care statul sa-l poata vinde. Astfel incit sechestrul s-a pus pe activele sau actiunile altora, urmind ca procurorii sa probeze in instanta vinzarea cu reacredinta a acestor bunuri.

Complexul turistic de la Histria a fost vindut de Duty Free SA Constanta (unde actionar principal la vedere Camelia Babinciuc, sora bacauanului Cameliu Babinciuc, prieten cu Iacobov, fost al tinerilor PSD-isti Constanta si condamnat pentru contrabanda cu tigari), catre Perla Turism Slanic Moldova, firma a altui om de incredere al lui Iacobov - Andrei Serban, primarul Slanicului si prieten si partener in numeroase afaceri cu Iacobov. Tranzactia s-a facut pe 18 martie 2004, inainte ca Andrei Serban sa devina primar de Slanic Moldova, pentru numai 300 de milioane de lei, in conditiile in care domeniul de la Istria, cu cele 32 de hectare, inghitise citeva zeci de miliarde de lei de la RAFO.

Nici Andrei Serban nu a pastrat prea mult complexul cumparat, ci l-a instrainat la rindul sau, cu tot cu societatea Perlei Moldova, catre soferul si bodyguardul sau. Aceeasi poveste la Scandinavia Tour, societatea pe care figureaza hotelul de cinci stele Scandinavia, din Mamaia. Desi era sub sechestru, el a fost cistigat in instanta, in august 2005, cu numai 57 de miliarde de lei, de catre un alt partener de afaceri al lui Iacobov, Mircea Istrate. Acesta pretinde ca avea de recuperat o datorie de miliarde de lei.

Unde s-au dus banii statului

Potrivit raportului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), toate hotelurile de mai sus, plus altele, au fost achizitionate de catre Corneliu Iacobov din cele aproximativ 10 milioane de euro pe care firmele RAFO Imperial Oil SA si RAFO SA i-au spalat intre 2001 si octombrie 2003.

Cea mai mare parte din bani au fost investiti pentru a dezvolta, spune acelasi raport, un adevarat imperiu turistic. Prin intermediul a zece banci autohtone si straine, firmele lui Iacobov au cumparat mai multe obiective turistice, in loc sa-si plateasca datoriile catre buget.

Se identifica faptul ca, desi taxele si impozitele sint colectate, acestea sint transferate atit impreuna cu valoarea neta a marfurilor, cit si separat societatilor, de unde, in loc sa fie virate bugetului, sint transferate in conturi personale sau investite in imobile si active din turism, se scrie in raport.

Detaliat, din conturile RAFO SA si RAFO Imperial Oil sint achizitionate o vila in Eforie Sud (cu 26,6 miliarde de lei), Hotelul Bulevard din Bucuresti (cu 51,321 miliarde de lei, plus alte 30 de miliarde de lei), complexul de la Slanic Moldova (prin Perla Moldovei SA), Hotelul Scandinavia din Mamaia (cu 87,455 miliarde de lei), complexul de la Istria (cu 58,367 miliarde lei, prin intermediul societatii Perla Moldovei SA), actiuni la Poiana Brasov SA (patru miliarde de lei, tot prin intermediul SC Perla Moldovei), Domeniile Viticole (36,683 miliarde de lei), Hotelul Moldova din Bacau (1,8 miliarde de lei pentru actiuni la Complex Hotelier Moldova), actiuni la Neptun Olimp SA (5,7 miliarde de lei dati avans pentru licitatia organizata de Ministerul Turismului), iar 6,937 miliarde de lei sint dati firmei Tehnomold Construct, pentru diverse amenajari hoteliere.

Cine este domnul Niro

Nicolae Dumitru, milionarul care conduce firmele din grupul Niro, a fost coleg cu Nicu Gheara, pe cind amindoi lucrau pentru colonelul Constantin Salitra, fost sef la Serviciul pasapoarte din MI si patron al Complexului Europa. Cei din lumea interlopa isi amintesc de vremurile cind Niro era soferul, iar Nicu Gheara, bodyguardul colonelului care a avut ingenioasa idee de a aduna chinezii in ,,angroul din Colentina.

Cei doi locotenenti s-au despartit in 1994, dupa moartea colonelului intr-un accident auto suspect, din cauza disputei privind mostenirea afacerii cu chinezi. Niro a ridicat complexul , a intrat in afaceri la vedere, iar acum construieste cartierul chinezesc pe 80 de hectare din zona Fundeni - Colentina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea